Znate ono kad za nešto prvi put čujete pa se lupnete po glavi: 'Ma kako to meni nije palo napamet?'. Eto tako biste mogli reagirati kad pročitate ovaj recept. Najbolji recept za sendvič, ako nas pitate. Zato što su ovakvi sendviči, koji tko zna zašto nose naziv Monte Cristo, puni otopljenog sira, sočni, hrskavi i vrući. Divota.
Mogli bismo ih opisati kao hibrid tosta sa sirom i šunkom i prženica, popularnog jela od starog kruha umočenog u smjesu jaja i mlijeka pa preprženog na malo maslaca. Odmah ćemo vas upozoriti da originalni recept uključuje posipanje šećerom u prahu i umakanje u javorov sirup ili marmeladu. Nama to baš i nije po guštu pa ćemo taj korak preskočiti, a vi radite kako vam drago.
Monte Cristo sendviči
sastojci:
8 kriški starog kruha
pola šalice mlijeka
4 žumanjka
1 žlica osmeđeg šećera
prsrohvat soli
2 žlice maslaca
200 grama šunke
200 grama sira gruyère
priprema:
Ako kruh još nije suh, kratko ga tostirajte na najnižoj temperaturi da se osuši. Umutite mlijeko, žumanjke, smeđi šećer, žlicu otopljenog maslaca i sol pa prebacite u širu posudu.
Složite sendviče tako što ćete na 4 kriške kruha rasporediti sir i šunku pa poklopiti s preostalim kriškama. Na tavi otopite ostatak maslaca.
Sendviče potopite u smjesu od jaja i mlijeka pa ih ispržite na tavi, po 3 do 4 minute sa svake strane dok ne porumene.
Po želji pospite šećerom u prahu i poslužite s javorovim sirupom ili pekmezom od kupine.