Overlay
super kombinacija

Ovakve krafne još niste probali! U središtu mekog i mirisnog tijesta krije se prefini nadjev kakav ne biste očekivali...

Piše Stil
Foto @nbedrica
5. veljače 2023. - 13:36

Čini nam se da posljednjih dana svi rade krafne. Gdje se god okrenemo, eto novog recepta. Pa smo vidjeli krafne s kremom od vanilije, krafne s marmeladom, krafne s Nutellom, krafne s Linoladom... ali do sad nismo naišli na ovako nešto. Krafne punjene nadjevom od jabuka i cimeta, pa još uvaljane u mješavinu šećera i cimeta, kako vam to zvuči? Nama se čini jako zanimljivim pa ćemo toj ideji definitivno dati šansu. Dala nam ju je Nina Bedrica (koju pratimo na Instagramu @nbedrica a nedavno smo vas s njom pobliže upoznali, podsjetite se ovdje). Imate li i vi svoj najdraži recept za krafne? Javite nam!

Krafne s nadjevom od jabuka

Sastojci za tijesto:

385 g brašna

1 suhi kvasac

1 vanilin šećer

2,5 žlice šećera

1 žličica soli

2 žumanjka

1 jaje

1,5 dcl mlijeka

20 g otopljenog maslaca

1 žlica ruma

1 žličica arome za sirnice

1 žličica arome vanilje

korica naranče

Sastojci za nadjev:

1 žličica maslaca

1 veća jabuka 

3 žlice vode

2 žlice smeđeg šećera

cimet

malo arome vanilije

Dodatno:

1 l ulja za prženje 

šećer pomiješan s cimetom

Priprema:

Svi sastojci za tijesto neka budu sobne temperature. Pomiješajte suhe sastojke pa im dodajte tekuće (mlako mlijeko, otopiti maslac i neka bude mlak pri stavljanju, nikako vruć). Mikserom dobro zamijesite tijesto, dok se fino ne odvaja od posude. Mora biti mekano i malo ljepljivo. Ostavite ga pokriveno na toplom da se udvostruči. Nakon toga ga opet dobro premijesite i stavite ga u poklopljenu plastičnu posudu pa u hladnjak preko noći.

Ujutro tijesto izvadite i neka pola sata bude na sobnoj temperaturi, zatim ga opet premijesite, napravite desetak loptica. Dobro ih vrtite da se napravi fina, glatka kuglica. Za donut verziju uz pomoć kalupa za kekse izrežite im sredinu.

Stavljajte ih na komadiće papira za pečenje da ih lakše možete ubaciti u ulje, bez diranja rukama. Pokrijte ih i ostavite na toplom 40-ak min da se dignu.

Ulje zagrijte, ali ne smije biti prevruće. Krafne se trebaju kupati u ulju, dovoljno dubokom da ne dodiruju dno. Krafne stavljate tako da gornja strana ide prema dolje i pržite po dvije minute sa svake strane (pratite ih pažljivo jer brzina prženja ovisi o temperaturi ulja). Gotove krafne stavite na ubrus, pa kad se malo ohlade punite nadjevom uz pomoć slastičarske vrećice.

Za nadjev otopite maslac, dodajte mu jabuku, kratko propirjajte pa dodajte vodu, šećer, cimet i vaniliju. Kuhajte dok jabuka ne omekša. Sve usitnite štapnim mikserom i ostavite da se ohladi.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

18. travanj 2024 10:37