Ružno je vrijeme, bliži se ura od ručka, a nekako vam je dosadno... O, oprostite, opisujemo svoje stanje, no vjerojatno je slična situacija s vama. Ako vam je, kao i nama, totalno dosadna pomisao na sve što imate u hladnjaku i špajzi, možda ste raspoloženi za isprobavanje novih recepata. a baš imamo je dan dobar. Radi se o umaku od gljiva koji može ići uz njoke, manistru i rižu, ali je savršen uz sočan pečeni odrezak. Pa sad kakve ste sreće i nutritivnih preferencija....
Ovaj umak nema veze s umacima od gljiva na kakve smo navikli. Nema šampinjona koji se kupaju u vrhnju. Ovaj se radi sa suhim gljivama, samljevenima u prah, kako bi umaku dale ne samo aromu nego i gustoću. Genijalna ideja, zar ne? Za punoću okusa zaslužni su i topli začini poput pimenta i muškatnog oraščića, koje balansiraju biljni poput ružmarina i timijana. Svaki je zalogaj prava rapsodija okusa...
Nećemo vam puno duljiti s objašnjavanjem i uvjeravanjem, moramo skoknuti do dućana po par sastojaka koji nam nedostaju, a onda se bacamo na kuhanje. Isto savjetujemo i vama. Evo recepta!
Najbolji umak od gljiva
50 grama sušenih gljiva (shiitake ili vrganji)
55 g maslaca
3 grančice svježeg timijana
1 grančica svježeg ružmarina
3 svježa lista kadulje
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
4 češnja češnjaka
1 velika ljutika
180 g mlijeka
120 g punomasnog vrhnja
30 g punomasnog jogurta
15 g ribljeg umaka
1/4 žličice mljevenog pimenta
1/4 žličice sojinog umaka
2 žličice dijonskog senfa
1/4 žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
Suhe gljive sameljite u fini prah. Ubacite prah u srednje veliku posudu za kuhanje i tostirajte uz stalno miješanje 5 do 6 minutao smeđe boje.) Prepečeni prah prebacite na tanjur kako biste zaustavili daljnju termičku obradu.
U istoj posudi za kuhanje otopite 3 žlice maslaca, pa dodajte timijan, ružmarin, kadulju i crni papar. Zagrijavajte dok maslac ne počne rumenjeti i začinsko bilje postane hrskavo, oko 3 do 5 minuta, a zatim šupljikavom žlicom uklonite otprilike polovicu začinskog bilja i ostavite sa strane. Dodajte 3 usitnjena češnja češnjaka i nasjeckanu ljutiku i dinstajte ih dok ne zamirišu i počnu hvatati boju, zatim umiješajte mlijeko, vrhnje, jogurt, riblji umak, piment i sojin umak.
Dodajte gljive u prahu koji će odmah zgusnuti umak, a zatim smanjite vatru i pirjajte 5 minuta, dok smjesa ne dobije konzistenciju vrlo gustog umaka od sira. Na kraju umiješajte preostali usitnjeni češanj češnjaka.
Procijedite umak kroz fino sito u drugi lonac. Ako vam je pregust, razrijedite ga s još malo vrhnja, pa dodajte dijon senf, naribani muškatni oraščić i preostalu 1 žlicu maslaca. Miješajte dok umak ne postane glatki, začinite s još ribljeg umaka po ukusu, a zatim poslužite.
Preostali umak možete čuvati u hladnjaku i ponovno zagrijati prije posluživanja.
Dobar tek!