Znate ono kad neobavezno 'zujite' po Instagramu i naletite na objavu koja vas privuče već na prvu. I vas i jedno 385 tisuća ljudi. U manje od 24 sata. E pa takvu se objavu, u pravilu, isplati pobliže proučiti. Mi smo upravo naišli na ovu pa smo malo 'pročačkali' i sigurni smo da nas instinkt nije prevario.
Ovo je desert u kojem ćemo uživati ovog poslijepodneva, a, kladimo se, i još puno puta u vrućim tjednima koji nas dijele od sezone 'konkretnijih', težih kolača. Jasno nam je to i bez da smo ga isprobali.
Riječ je o cobbleru, dobitnoj kombinaciji sočnog zapečenog voća i hrskave korice. Srodnik je crumble pite, a to je, ako vam slučajno nije poznato, ona verzija pite u kojoj je gornja kora grubo nadrobljena po nadjevu. Ovo je, reklo bi se po videu koji je do sad pregledan 385,351 puta, varijanta s manje nereda po kuhinji, a to je jedan od razloga zašto nam se tako svidjela.
Princip je jednostavan: zrelo sezonsko voće treba oprati, narezati, eventualno pošećeriti i poslagati u posudu za pečenje, a u slučaju cobblera to je obično tava debelog dna prikladna za pečenje u pećnici. Potom se na vrh stavlja prhko tijesto za pite ili kekse, narezano na kocke kao u ovom primjeru ili izrezano uz pomoć kalupića za kekse, odnosno obične čaše. Sve se skupa zapeče i još toplo posluži uz sladoled.
Ako već nemate svoj omiljeni recept za pitu, jer i taj možete lako prilagoditi ovakvom načinu pripreme, prenijet ćemo vam recept za cobbler sa stranice Half Baked Harvest. Da, ovaj sa snimke.
Primijetit ćete da recept za tijesto ne sadrži šećer, što vam može i ne mora odgovarati, ovisno jeste li na dijeti... Postupite kako vam odgovara: dodajte malo 'cukra' ili igrajte po pravilima. Odluka je na vama. Uzmite ipak u obzir da će jagode postati još slađe kad se zapeku, a pored toga, dodat ćete im med. Koristite li, pak, ovaj recept s drugom, kiselijom vrstom voća, možda bi ipak bilo bolje tijesto malo zasladiti pa makar i nekim zdrav(ij)im zaslađivačem.
Cobbler s jagodama
437 grama brašna
2 1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
16 žlica maslaca narezanog na kockice, plus još malo otopljenog maslaca, za premazivanje
250 mililitara mlaćenice (u nedostatku: razvodnjeno mlijeko s par kapi limunovog soka)
115 grama kremastog sirnog namaza
po želji: krupni kristalni šećer, za posipanje
850 grama svježih jagoda, narezanih
85 grama meda
1 žlica škrobnog brašna
3 žlice burbona
2 žlice soka od limuna
2 žličice arome vanilije
za posluživanje: sladoled od vanilije
U blender ubacite brašno, prašak za pecivo, maslac i sol pa ga nekoliko puta nakratko upalite. Kad smjesa postane zrnata, dodajte mlaćenicu pa još malo blendajte. Prbacite tijesto na radnu površinu i oblikujte pravokutnik.
Narežite ga na četiri dijela. Tri dijela namažite kremastim sirom i posložite jednog na drugi, a posljednji, nenamazani, stavite na vrh. Pritisnite da se spljošti. Radnu površinu pospite brašnom pa razvaljajte tijesto. Izrežite 12 kvadrata, stavite ih na papir za pečenje i prebacite u zamrzivač.
Dok se tijesto ne rashladi, pripremite jagode. Polovicu količine voća prokuhajte s medom u tavi debelog dna koja može u pećnicu. U nedostatku takve, najprije ćete ih termički obraditi u bilo kakvoj posudi debljeg dna pa dovršiti u manjoj posudi za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Nakon što se polovica voća s medom prokuhala 5-10 minuta, dodajte joj ostatak voća, škrobno brašno, burbon i aromu vanilije. Dobro promiješajte.
Tijesto izvadite iz zamrzivača, premažite ga rastopljenim maslacem i pospite šećerom. Posložite kekse preko voća i zapecite 35-40 minuta, odnosno, dok keksi ne dobiju zlatnu boju.
Pečeno pustite da se ohladi 5-10 minuta pa poslužite uz sladoled.