Volimo tikvice! Pečene, pohane, 'šufigane', 'lešo', s gradela i u 'pašteli', no kako ljeto lagano odmiče, ideja za pripremu polako nam ponestaje. Zato nam se svidio prijedlog Bryanta Terrya, čija je vegetarijanska kuharica pravi hit. U njoj je recept za pečene tikvice s pestom i čini nam se kao baš dobra ideja za pripremu tih sočnih ljetnih plodova.
U Terryjevom receptu tikvice se narežu na kockice i ispeku u pečnici, a potom im se doda nesvakidašnji pesto, od kikirikija i -vjerovali ili ne - raštike. Autor otkriva da je jelo nadahnuto poznatim specijalitetom courgettes avec des arachides, koji potječe sa sjevera Afrike. U originalu, koji je posebno omiljen u Čadu, tikvice se zgnječe u pire, doda im se maslac pa se pospu nasjeckanim oraščićima, a umjesto tikvica mogu se koristiti i druge vrste tikve.
Evo recepta koji bi vam mogao biti novi ljetni hit, kao prilog ili lagani obrok.
Pečene tikvice s pestom od kikirikija
Sastojci za pesto:
2 šalice nasjeckane raštike, bez peteljki
1/3 šalice kikirikija
3 žlice miso paste
1 žličica nasjeckanog češnjaka
1 žlica limunovog soka, plus još po potrebi
1/2 šalica maslinovog ulja, plus još po potrebi
sol, papar
Za tikvice:
4 srednje velike tikvice
1/2 šalice sjeckanih kikirikija
1žlica maslinovog ulja
sol, papar
Najprije pripremite pesto.Sve sastojke osim posljednja dva ubacite u blender. Dok blender radi, lagano ulijte ulje. Na kraju dotjerajte okus uz pomoć limunovog soka.
Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.
Tikvice narežite na kockice, začinite i rasporedite na papir za pečenje u jednoličnom sloju. Zapecite 18-20 minuta, dok rubovi kockica lagano ne posmeđe.
Prebacite ih u zdjelu, dodajte im pesto i poslužite. Možete ih servirati s rižom ili tjesteninom, a dobre su i s tankim, zapečenim lepinjama.