Overlay
sočni plodovi ljeta

Odlična ideja s tikvicama u glavnoj ulozi: u ovom se receptu vrlo lako pripremaju, a poseban gušt daje im pesto s neočekivanim sastojkom

Piše Tea Sumić Miletić
17. srpnja 2020. - 13:19

Volimo tikvice! Pečene, pohane, 'šufigane', 'lešo', s gradela i u 'pašteli', no kako ljeto lagano odmiče, ideja za pripremu polako nam ponestaje. Zato nam se svidio prijedlog Bryanta Terrya, čija je vegetarijanska kuharica pravi hit. U njoj je recept za pečene tikvice s pestom i čini nam se kao baš dobra ideja za pripremu tih sočnih ljetnih plodova.

U Terryjevom receptu tikvice se narežu na kockice i ispeku u pečnici, a potom im se doda nesvakidašnji pesto, od kikirikija i -vjerovali ili ne - raštike. Autor otkriva da je jelo nadahnuto poznatim specijalitetom courgettes avec des arachides, koji potječe sa sjevera Afrike. U originalu, koji je posebno omiljen u Čadu, tikvice se zgnječe u pire, doda im se maslac pa se pospu nasjeckanim oraščićima, a umjesto tikvica mogu se koristiti i druge vrste tikve.

Evo recepta koji bi vam mogao biti novi ljetni hit, kao prilog ili lagani obrok.

Pečene tikvice s pestom od kikirikija 

Sastojci za pesto:

2 šalice nasjeckane raštike, bez peteljki

1/3 šalice kikirikija

3 žlice miso paste

1 žličica nasjeckanog češnjaka

1 žlica limunovog soka, plus još po potrebi

1/2 šalica maslinovog ulja, plus još po potrebi

sol, papar

Za tikvice:

4 srednje velike tikvice 

1/2 šalice sjeckanih kikirikija

1žlica maslinovog ulja

sol, papar

Najprije pripremite pesto.Sve sastojke osim posljednja dva ubacite u blender. Dok blender radi, lagano ulijte ulje. Na kraju dotjerajte okus uz pomoć limunovog soka.

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.

Tikvice narežite na kockice, začinite i rasporedite na papir za pečenje u jednoličnom sloju. Zapecite 18-20 minuta, dok rubovi kockica lagano ne posmeđe. 

Prebacite ih u zdjelu, dodajte im pesto i poslužite. Možete ih servirati s rižom ili tjesteninom, a dobre su i s tankim, zapečenim lepinjama.

25. travanj 2024 10:51