Overlay
neodoljivo

Nek‘ vam jutro miriše na kroasane! Dobili smo baš super recept i istražili priču o slavnom pecivu: jeste li znali da su za njegov izum krivi - Turci?

Piše T.S.M.
Foto Tonka, reci ručak
10. siječnja 2023. - 11:04

Zamislite samo taj gušt: čim se probudite, za doručak vas čeka fini, mirisni, hrskavi kroasan. A ne morate niti skoknuti do pekare. Ovaj si gušt možete lako priuštiti: ispecite domaće kroasane po receptu koji smo dobili od Tonke Petričević, splitske zaljubljenice u kužinavanje koju smo vam nedavno predstavili. Na svom je Instagramu Tonka, reci ručak objavila upute za pripremu ove pekarske poslastice, a recept nas je zaintrigirao ne samo zbog toga što rezultat na fotografiji djeluje tako primamljivo, nego i zbog toga što je postupak nešto jednostavniji nego u receptima na koje smo do sada nailazili. Tonka je s našim čitateljima rado podijelila recept, a prilažemo vam i snimku u kojoj ćete vidjeti kako su neodoljivo mekani i hrskavi.

No prije recepta m ala digresija. Jeste li znali da su kroasani austrijskog, a ne francuskog podrijetla? Delikatne kifliće Francuzima je predstavila Marija Antoaneta, supruga kralja Luja 16., rodom Austrijanka, čuvena po izreci "Neka jedu kolače" koju, kako neki tvrde, zapravo nikad nije izrekla.

O samom nastanku kroasana postoji zanimlmjiva priča: za vrijeme turske opsade Beča, osvajači su se odlučili pokušati proboj kroz podzemni tunel koji su u tajnosti počeli kopati. Njihove su namjere otkrili pekari čije su pekare u to doba imale pogone u podrumima. Prijavili su vlastima neobičnu buku i spasili rodni grad, a zauzvrat su bili dobili javnu zahvalu i priznanje. Počašćeni primljenim častima, bečki su pekari osmislili posebnu slasticu kojom su obilježili veliki događaj: kiflić u obliku polumjeseca, simbola vojske kojoj su osujetili planove. Okej dosta povijesnih zanimljivosti, bacimo se na pripremu kroasana. 

Krooasani

Sastojci:

400 g glatkog brašna

1 vrećica suhog kvasca (7 g)

250 ml mlakog mlijeka

3 žlice ulja

1 jaje

pola žličice soli

1 žlica šećera

1 žličica šećera

Za premaz:

150 g omekšalog maslaca

1 jaje

malo ulja

Ostalo:

namaz po želji za punjenje kroasana

još malo brašna

šećer u prahu

Priprema:

Kvasac razmutite s 50 ml mlijeka i žličicom šećera.

Ostavite na toplom mjestu oko 15 minuta kako bi se kvasac aktivirao.

U većoj zdjeli pomiješajte sol, žlicu šećera, ulje, razmućeno jaje i ostatak mlijeka. Dodajte aktivirani kvasac i dio po dio brašna. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Premažite površinu uljem, pokrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, dok se volumen ne udvostruči.

Tijesto nakon toga premijesite (dodajte malo brašna po potrebi) i podijelite na 6 kuglica. Ostavite 15-ak minuta.

Svaku kuglicu razvaljajte na blago pobrašnjenoj podlozi na promjer oko 20 cm.

Premažite s gornje strane maslacem sve osim zadnjeg (šestog) kruga tijesta. Slažite jedan krug preko drugog (strana s maslacem prema gore), a završite s krugom bez maslaca. Ostavite 15-ak minuta. Pažljivo razvaljajte na blago pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 3 mm.

Režite na 16 jednakih dijelova (trokuta) i svaki punite namazom po želji. Zarolajte u oblik kroasana/kiflića. Slažite u najveći kalup na masni papir. Ostavite 15-ak minuta pa premažite razmućenim jajem.

Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta (dok ne dobiju hrskave slojeve i lijepu boju).

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

22. travanj 2024 20:16