Overlay
za udobno utočište

Najveći jesenski trend u uređenju interijera posudili smo iz prirode: naučite kako ga primijeniti, donosimo i nekoliko prijedloga za dekoriranje

Piše T.S.M.
6. studenog 2021. - 11:33

Interijeri inspirirani prirodom, tamnozeleni tonovi i zemljane nijanse na namještaju i ukrasnim dodacima bogatih tekstura najveći su trendovi ove jeseni, barem sudeći po društvenim mrežama. To što smo ih uočili na Pinterestu, Instagramu i sličnim adresama na kojima "parimo oči" nije razlog za posumnjati u njihovu utemeljenost nego upravo suprotno - potvrda da su u điru.

Jer ono što je u trendu zapravo ipak na kraju odlučuje konzument, a ne dizajner. Dakle, ove jeseni svi teže stvoriti dojam topline i udobnosti na jedan suvremen, pomalo zen način. Baršun, šareni jastučići, umjetno krzno i slični kičasti dekorativni elementi uobičajeni za hladno doba godine ove sezone padaju u drugi plan, u korist onih kojima je zadaća u interijer unijeti dašak prirode.

Osim najočitijeg načina - "udomljavanja" cijele hrpe zelenih biljaka, što je također jedan od velikih trendova već neko vrijeme - prirodu u domove možemo prizvati i posuđujući iz nje boje. Ove sezone "u igri" su prigušena nijansa narančaste, takozvana izgorena narančasta, zatim žuta, sve krem i zemljane nijanse te ponajviše boja šumskog zelenila.

Najjednostavnije ih je u interijere unijeti na detaljima poput jastuka, prekrivača i ukrasnog posuđa, no ako vam se sviđa ovaj trend, primijenite ga malo konkretnije - promijenite uzglavlje kreveta, nabavite manji komad namještaja poput fotelje ili komode, obojite jedan zid ili kupite veliki, raskošni sag u nekoj od spomenutih boja.

image
Classy minimalist living room interior with a framed insect poster on a wooden dresser, yellow armchair and monstera plant


Niste li sigurni koju od navedenih nijansi odabrati, promislite najprije koja će se najbolje uklopiti u postojeće stanje. Ako vam je važnije biti u trendu, odlučite se za tamnozelenu jer je trenutno najpopularnija i predviđa se da će joj popularnost dodatno rasti. Možete je i najprije isprobati, unoseći u prostor tek jedan upečatljiv komad u toj boji, po mogućnosti uparen s pozadinom ili dodatkom u zemljanim ili neutralnim tonovima.

image
kolekcija staklenih vaza, Zara Home, od 269,99 do 339,90 kn

Ove je sezone ključno miješanje tekstura jer daje živahnost prostoru čak i ako u njemu prevladavaju najnježniji neutralni tonovi. Najjednostavnije ćete ih unijeti u prostor na tepisima, jastučnicama za ukrasne jastuke, prekrivačima koje volimo imati pri ruci za hladnih mjeseci te ukrasima poput keramičkih posuda i vaza.

image
fotelja Queebo, 4610 kn, Dizajnholik

Vrlo je popularan način za unošenje teksture makrame, zatim sve vrste tapiserija i sličnih rukom rađenih ukrasa od tkanine pa neka vam ovo bude poticaj za svladavanje nove vještine ili barem za podržavanje onih koji vlastoručno izrađuju unikatne dekoracije.

Više ideja otkrijte u našoj fotogaleriji.

Pratite Stil i na Instagramu!

19. travanj 2024 06:09