Dok cijene divljaju mnogi će se odlučiti na zamjenu skipljih namirnica jeftinijima pa tako u posljednje vrijeme svinjetina po popularnosti itekako "šije" junetinu, janjetinu i piletinu. A bit će nešto i u tome što je jako ukusna, ako se dobro pripremi. Ako, jer kad je riječ o svinjetini, posebno odrescima, lako je završiti s potpuno nezadovoljavajućim rezultatom - suhim, žilavim, bljutavim i nimalo zanimljivim komadima mesa koje je nemoguće spasiti nikakvim kulinarskim trikom. Zato se, ako se odlučite pripremati svinjske odreske, naoružajte znanjem i dobrim receptima.
Za početak, meso prije termičke obrade pustite da se malo "stempera" na sobnoj temperaturi te ga obavezno prije nego se susretne s vrućom tavom dobro začinite. Pripazite na vrijeme pripreme jer svinjetina je obično brže gotova od drugih vrsta mesa.
A sad evo i recept, čiji je rezultat savršeno sočan i dobro začinjen, a kao dodatni bonus, baš se lijepo drži u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi čak i nekoliko dana.
Sočni pečeni svinjski odresci
Sastojci
4 svinjska kotleta
2 češnja češnjaka
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
po pola žličice sušenog ružmarina i dimljene crvene paprike
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180. Svinjske kotlete začinite ružmarinom, paprikom, solju i paprom.
Češnjak sitno nasjeckajte pa ga pomiješajte s omekšalim maslacem.
U tavi koja može u pećnicu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepecite kotlete dok ne postanu zlatni, oko 3-4 minute sa svake strane. Ugasite vatru i premažite ih mješavinom maslaca i češnjaka.
Tavu prebacite u pećnicu i pecite 10-12 minuta.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!