Overlay
pravi užitak

Najbolji način za iskoristiti bogatstvo ljetnog voća: ispecite sočnu pitu s hrskavom korom, imamo provjeren, starinski recept

5. kolovoza 2020. - 09:52

Bogatstvo ljetnog voća šteta je ne iskoristiti u kolačima, a jedan od najboljih i ujedno najlakših načina za istaknuti mu okus je - ubaciti ga u pitu. Dosadno? Ma što vam je... Postoji toliko dobrih varijacija na temu dobre stare pite da ih je šteta ne isprobati. A recept, barem za tijesto, vjerojatno već imate.

Ako ga kojim slučajem nemate, imamo ga mi, iskušan je i obožavan, do krajnjih granica. Osim u klasičnj piti, isprobati ga možete u svim njenim varijacijama - od tarta do cobblera i galettea, no ovog puta pokušajte s crumbleom.

Riječ je o vrsti pite čija je gornja kora izmrvljena, a često su joj, kako bi bila hrskavija, dodane krupne zobene pahuljice i grubo nasjeckano orašasto voće. Poanta je u tome da se lijepo zapeče, a da između komadića hrskave korice procuri slatki sok od pošećerenog voća (to je ujedno sve što vam treba za nadjev). Nama je ovakva pita najdraža s kupinama, breskvama, šljivama, marelicama i borovnicama, no količine i kombinacije prepuštamo vama. Kao i to hoćete li ju poslužiti sa sladoledom ili ne...

A sad evo i recepta za tijesto, samo izmiješajte sve sastojke, podijelite ga na dva dijela i pospremite u hladnjak na pola sata. Potom razvaljajte i nadjenite po želji. Koristite li samo polovicu, drugi dio tijesta možete čuvati u hladnjaku do četiri dana ili zamrznuti.

Najbolje domaće tijesto za pitu

350 grama brašna

na vrhu noža praška za pecivo

200 grama maslaca

150 grama šećera

1 vanilin šećer

1 cijelo jaje

20. travanj 2024 02:31