Ima li slađeg ljetnog voća od smokava? Nama ne pada na pamet, kad bolje promislimo, ni uopće, ijedna voćka koja bi se mogla mjeriti s medenom mediteranskom poslasticom. Budući da imamo tu sreću da u njoj možemo do mile volje uživati koncem ljeta, ne postoji taj recept koji dosad nismo isprobali.
No uz punoću okusa, smokvu odlikuju i brojna svojstva zbog kojih samo žalimo što nije u sezoni tijekom čitave godine. Bogata antioksidansima i vitaminima, kažu da djeluje blagotvorno na probavu, zbog količine kalija uravnotežuje količinu natrija u tijelu, a zbog kalcija pridonosi zdravlju kostiju.
Zaključak? Na koje god načine možemo, ljeti uživamo u smokvi.
Najbolje ju je jesti, dakako, sirovu, po mogućnosti ravno sa stabla. No kad poželite uživati u hladnom, osvježavajućem desertu obogaćenim zdravim, sezonskim voćkama, preporučamo vam jedan koji se spravlja u čas, a ljeti naročito prija.
Mileram kolač sa smokvama
Sastojci za tijesto:
- 25 dag glatkog brašna
- 10 dag šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 10 dag maslaca
- 1 jaje
Sastojci za kremu:
- 1/2 litre mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 20 dag šećera
- 80 dag milerama
- svježe smokve
Priprema:
Od gore popisanih sastojaka umijesite prhko tijesto. Ostavite ga da stoji u hladnjaku minimalno 45 minuta do sat vremena. Tijesto potom razvaljajte i premjestite u kalup za pečenje.
U dva vruća, tek napravljena pudinga, mikserom dodajte mileram i ostale sastojke. Kremastu smjesu izlijte u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 70 minuta.
Nakon što se kolač ohladio ukrasite ga svježim smokvama, prelijte medom ili sokom od datulje.