Overlay
neodoljiva

Ljepotica koju rado viđamo u vazi trenutno je vrlo popularna sobna biljka! Pogledajte samo kako dobro ‘figura‘ u pitaru

Piše Stil
Foto /Shutterstock
17. siječnja 2023. - 09:52

Trendovi dolaze i prolaze, kako u modi, tako i u svemu ostalome, pa i po pitanju sobnog bilja koje je samo po sebi već nekoliko godina jedan zaseban trend pa se njegovim uzgojem danas zabavljaju čak i oni koji do jučer nisu razlikovali paprat od fikusa. Zanima li vas koje se sobno bilje trenutno smatra popularnim, dovoljno vam je pregledati društvene mreže, ali isto tako i web stranice i kataloge proizvođača namještaja i dekoracija za dom - brzo ćete uočiti da se neke biljčice ponavljaju iz kadra u kadar. Mi smo primijetili da se u posljednje vrijeme u ulozi sobnog bilja sve češće pojavljuje jedna dobro poznata ljepotica koju smo do sada navikli gledati samo u vazama. Strelicija, ili ako ćete na engleskom - bird of paradise tree, jedan je od trenutnih velikih trendova, a nakon što je vidite kako dobro "figura" u pitaru, bit će vam jasno i zašto je tako.

Što se tiče uzgoja strelicije u kućnim uvjetima, manje je zahtjevan nego što bi se moglo pomisliti s obzirom na to da je riječ o egzotičnoj vrsti porijeklom iz Južne Afrike. Osigurate li joj dovoljno sunčeve svjetlosti i prave uvjete, nagradit će vas živopisnim cvijećem koje na prvi pogled podsjeća na egzotične rajske ptice, čemu, uostalom, duguje engleski naziv. Prilikom odabira strelicije za uzgoj u zatvorenom prostoru, obratite pažnju na to koju podvrstu birate. Strelizia nicolai je lijepa, ali može doseći čak do devet metara visine pa je prikladna za grandiozna, dobro osvijetljena zdanja, dok je za kuće i stanove bolji izbor strelizia regina, koja dostiže maksimalno dva metra visine.

Streliciji su potrebni specifični uvjeti – toplina, jaka svjetlost i vlažna atmosfera. Idealno će joj odgovarati prostorija okrenuta prema jugu, a lijepo uspijeva i u osunčanoj kupaonici, zbog obilja vlage. Vlažna atmosfera vrlo joj je važna za zdrav rast, što možete osigurati  tako da posudu u kojoj raste postavite na pladanj sa kamenčićima i vodom ili ako je često prskate vodom. Važno je održavati kompost vlažnim u proljeće i ljeto, ali bez pretjerivanja, dok ga je u jesen i zimu potrebno ostaviti da se osuši između zalijevanja.

Nadalje, pripazite na posudu u koju ćete je presaditi: trebala bi imati najmanje 30 centimetara u promjeru i rupice za drenažu. Prilikom presađivanja pazite da je ne posadite previše duboko - ostane li jedan dio korijena izložen, to bi moglo potaknuti cvjetanje! Kako bi zablistala punim sjajem, svojoj streliciji povremeno prebrišite listove mekanom krpom.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

16. travanj 2024 07:40