Jede li vam se nešto "konkretno", toplo i "kripno", gulaš i slična jela od mesa i povrća, koja lijepo griju i stvaraju omamljujući osjećaj sitosti najbolja su vam opcija.
Jedan od najpopularnijih recepata te vrste je za govedinu sa šampinjonima i lučicama u umaku od vina, odnosno nešto kraće i izvorno: boeuf bourguignon.
Klasično jelo francuske kuhinje dodatno je popularizirala slavna kuharica Julia Child, a mi vam prenosimo recept koji se baš njoj pripisuje. Ili je barem nadahnut njenom verzijom.
Boeuf bourguignon na način Julije Child
Sastojci:
1 kilogram junetine od plećke
100 grama mesnate slanine
2 veće mrkve
luk, 2-3 češnja češnjaka
žlica koncentrata rajčice
žlica glatkog brašna
maslinovo ulje i maslac
400 mililitara temeljca ili vode
500 mililitara crnog vina
250 g šampinjona
20 sitnih lučica
žlica šećera
svežanj svježeg timijana i list lovora
sol, papar
Priprema:
Na mješavini maslaca i maslinova ulja, prepecite komade mesa, ne više od 5 komada odjednom. Prepržite slaninu pa maknite sa strane, a na masnoći prepržite mrkvu i luk dok tekućina ne ispari.
Zatim vratite meso i slaninu, dodajte češnjak i koncentrat rajčice, pospite brašnom, posolite i popaprite, ubacite svežanj začina, pa sve kratko zapržite. Zalijte vinom i temeljcem, samo da prekrije meso.
U pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva, stavite poklopljenu posudu s mesom i pecite 2 sata. Otprilike pola sata prije kraja, na maslacu popržite na četvrtine narezane šampinjone dok ne počnu puštati tekućinu pa isto napravite i s lučicama.
Dodajte žlicu šećera, pričekajte da se karamelizira, pa zalijte tako da su do pola u tekućini. Kuhajte poklopljeno dok ne omekša. Meso izvadite iz pećnice, procijedite umak pa ga kratko kuhajte ako je rijedak ili mu dodajte vode ako je gust.
Meso vratite u posudu, dodajte mu gljive i lučice, prelijte umakom i dotjerajte okus dodavanjem soli i papra.