Overlay
iz prve ruke

Južnodalmatinski biser idealna je destinacija za odmor u bablje ljeto: istražili smo naš najšumovitiji otok i našli idiličnu oazu za opuštanje

Piše Ana Franić
Foto Shutterstock
19. rujna 2021. - 16:46

Otok Mljet najšumovitiji je otok Jadrana i idealan za uživanje u netaknutoj prirodi, a u njemu uživaju i oni željni izležavanja i avanturisti. Otok je to koji nudi za svakog ponešto. Ujedno je s 2500 sunčanih sati na godinu jedan od naših najsunčanijih otoka, što ga čini idealnim odredištem za uživanje u babljem ljetu.

Premda je Mljet izvrsno povezan s kopnom, na otoku ne postoje redovne autobusne linije, pa je dolazak automobilom dobra ideja. Ako pak niste došli vlastitim vozilom, na raspolaganju imate taksi i bicikle, ali možda je najbolja opcija za što komotniji boravak i lakši obilazak rent-a-car.

Nacionalni park obuhvaća trećinu otoka, a ulaznica za odrasle od 1. lipnja do 30. rujna košta 125 kuna. Veliko i Malo jezero najistaknutije su lokacije ovog područja, a prigodom kupnje ulaznica objasnili su nam kako vrijede za sve dane našeg boravka na otoku te kako s njom imamo pravo i na besplatan prijevoz brodom do otočića Sv. Marija u Velikom jezeru, na kojem se nalazi benediktinski samostan s crkvom sv. Marije. 

image
Shutterstock

Nakon obilaska otočića brodom smo otišli do Malog mosta, gdje smo unajmili i kanu za obilazak Velikog jezera i vrijeme iskoristili za kupanje. Veliko i Malo jezero možete obići i biciklom, koji možete unajmiti pokraj Malog mosta, a predah pronađite na nekoj od stijena i okupajte se. 

Najbolji pogled definitivno se pruža s vidikovca Montokuc, najistaknutijeg vrha sjeverozapadnog dijela otoka Mljeta. Od kućice za prodaju karata u NP-u pokraj mjesta Goveđari do Montokuca treba vam oko pola sata hoda, a tenisice su preporučljive. Savjet: najbolje je na Montokuc otići predvečer, krenuti prije zalaska sunca kako biste gore mogli uživati u najljepšem zalasku. Obvezno ponesite nešto za popiti.

Odisejeva špilja nezaobilazna je lokacija koju svakako vrijedi posjetiti. Nalazi se na južnoj strani otoka, kod naselja Babino Polje. Zaputite li se tamo, s glavne ceste skrenite na makadamski put kojim ćete doći do proširenja na kojem je improvizirano parkiralište, a od te točke do špilje trebat će vam dvadesetak minuta lagane šetnje. Naravno, u tenisicama. Kad stignete do Odisejeve špilje, prvo što ćete primijetiti jest predivna boja mora u nijansama plave za koje niste znali da su moguće. Nas je ta kombinacija boja potpuno očarala. Za ovaj izlet obvezno ponesite masku pa zaronite i uživajte u čarobnom ambijentu.

Nakon kupanja, popnite se do tamošnjeg "kafića na divlje", odmorite se u hammocku i uživajte u pogledu. Ponuda je skromna, ipak nije riječ o pravom kafiću. Tako ćete sok u bočici platiti 20 kuna ili kavu u tetrapaku 15 kuna. 

Red je i okupati se, a među najpopularnijim plažama na Mljetu je Saplunara. Pješčana laguna nalazi se na jugoistočnoj strani otoka, a sastoji se od dviju plaža, Velike i Male Saplunare. Želite li privatnost i mir, otiđite i do plaže Blace (Limuni), koja se nalazi na istoj strani otoka, samo pet minuta vožnje od Saplunare. 

Ako ste ljubitelj šljunčanih plaža, svakako posjetite i Sutmiholjsku. Za one željne divljine i kupanja na stijenama preporučujem mjesto Ropa u istoimenoj uvali, u kojem se ujedno nalazi lijep autokamp pod krošnjama starih maslina. Automobil ili motor možete ostaviti na kraju mjesta, nakon čega vaš čeka desetak minuta pješačenja do predivnih stijena. Zanimljivo je da je uvala Ropa prirodno stanište sredozemne medvjedice, jedno od rijetkih preostalih na Sredozemlju.

Što se tiče hrane, cijene u restoranima su nešto veće i za taj segment nemam nekih preporuka. Primjerice, cijena pizze se kreće oko 120 kuna, dok miješano meso za dvoje košta oko 350 do 400 kuna. Naravno i sami istražite restoransku ponudu, ali uvijek vam ostaje ona najjednostavnija i ljeti najljepša opcija: kruh, pašteta i pomidora na plaži. 

Pratite Stil i na Instagramu!

24. travanj 2024 10:49