Moja mama i ja danas smo odlučile isprobati susjedin recept za Šljivopitu. Mama je za nju rekla da 'lipo kuva' što je za mene bio gotovo šok. Ona nije osoba koja daje komplimente bez razloga, a ako je vjerovati njoj, razloga nema previše. Kuhinja je tu posebno osjetljiva. Na prste jedne ruke mogla bih nabrojati ljude koji su dobili titulu dobrih kuhara i uglavnom dolaze iz redove obitelji - njen brat, tata, njegove sestre... Recept ne može biti jednostavaniji, ali dobiti visoku ocjenu za rezultat izuzetno komplicirano.
Budno prateći što mama radi uspjela sam čak izbrojati sve one sastojke koji inače nemaju svoju službenu gramažu nego se po dobro poznatoj rečenici stavljaju 'otprilike, odoka'.
Šljivopita
Sastojci:
1 kg zrelih šljiva
10 dkg (smeđeg) šećera
10 dkg prezle
5 dkg brašna
2 vanilina šećera
1 žlica cimeta
1 žlica meda
10 dkg oraha/lješnjaka/badema
10 dkg hladnog maslaca
Priprema:
Šljive prerežite na pola i otkoštite. (Nismo imali cijelo kilo šljiva, pa smo ostatak nadomjestili nektarinama). Maslacem namažite lim i pospite s malo šećera. Rasporedite šljive (i ostalo voće) tako da je rezani dio okrenut prema dolje. Preko njih ravnomjerno pospite vanilin šećer, cimet, prezlu i ostatak šećera te med po želji. Mi nismo. Naribajte kockicu maslaca i pospite s brašnom. Na kraju pospite krupno sjeckanim orasima, bademima ili kako smo mi, lješnjacima.
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva i pecite 50 minuta.
Recenzije:
Tata (53): Kako kaže magnet na napi u kuhinji - nije upoznao kaloriju koju nije volio.
Mama (54): Uvijek samokritična ipak je pojela pola 'tepsije'. Rijetko se dogodi, ali s obzirom na to da smo stavili nešto manje šećera, zaključila je da je Šljivopita mogla biti slađa.
Sestra (17): Kao i sve što sadrži voće, ignorirala je našu Šljivopitu i bacila se na nachose. Uravnotežena prehrana na djelu.