Overlay
5 super recepata

Iskoristite ostatke blagdanske gozbe na najbolji mogući način: evo nekoliko ideja za slasna jela bez puno muke, guštat ćete!

Piše Stil
Foto /Shutterstock
27. prosinca 2022. - 14:07

Ako vam je kojim slučajem preostalo ponešto hrane od blagdanskih specijaliteta, a ne da vam se više jesti "te jedno, te isto", doskočite dosadi pretvaranjem ostataka u nova, zanimljiva jela. Hranu već imate, trebaju vam samo dobre ideje, a mi ih imamo nekoliko...

Složenac od ostataka pečenja

Pored mesa (umjesto kojeg može poslužiti i pečena šunka) trebat će vam 5-6 krumpira, malo maslaca, 3 žlice brašna, 1 mali crveni luk, mlijeko i sir. 

Skuhajte krumpir u kori dok ne omekša pa ga očistite i narežite na ploške.

Otopite 2 žlice maslaca u tavi, dodajte sjeckani luk i meso/šunku pa miješajte dok luk ne omekša i izvadite iz posude. Dodajte još malo maslaca i 3 žlice brašna pa napravite zapršku. Zalijte mlijekom i skuhajte bešamel umak. dotjerajte okus muškatnim oraščićem, paprom i soli pa dodajte ribani sir.

Slažite red krumpira, red mesa s lukom pa sve zalijte bešamelom i po želji pospite krušnim mrvicama pa zapecite dvadesetak minuta na 175 stupnjeva.

Gurmanski sendvič

Trebat će vam meso preostalo od pečenja, bublice, koja ploška sira, malo pancete ili šunke, majoneza, senf, kiseli krastavci, ribani kupus (ili neki drugi dodaci po vašem ukusu). Treba li vam recept? Kako stvari ipak ne bi bile previše jednostavne, meso fino nasjeckajte pa mu dodajte malo senfa i majoneze te od dobivene smjese oblikujte polpetice - ako je presuho, dodajte malo vrhnja, ako je previše rijetko, dodajte krušnih mrvica. Na pecivu namažite malo majoneze, stavite polpeticu pa dalje slažite kako vam je drago.

Lazanje od viška šunke

Ako ste smazali svo meso, ali vam je preostalo suhomesnatih delikatesa od kojih vam se više ne da raditi sendviče, napravite lazanje. Pored tjestenine i suhog mesa, trebat će vam  jaja, kremasti sir, vrhnje i manja glavica crvenog luka. Tjesteninu za lazanje skuhajte prema uputama, šunku i luk "okrenite" na maslacu, maknite s vatre i dodajte im kremasti sir. Jaja pomiješajte s vrhnjem. Složite par listova lazanja na dno posude za pečenje, prekrijte ih smjesom od kremastog sira i šunke pa redajte dok se sve ne potroši.Zalijte jajima s vrhnjem, po želji pospite parmezanom, krušnim mrvicama ili mozzarellom i zapecite dvedesetak minuta na 175 stupnjeva.

Buritosi od viška peradi

Uz ostatke peradi - puretine, guske, patke ili kokoši - i tortilja, trebat će vam začini za tacose, malo pirea od rajčice, meda i soka od limete te dodaci po ukusu: avokado, sjeckani ljubičasti luk, naribani kupus, topljivi sir...

Meso natrgajte vilicama, začinite i ubacite u vruću tavu s par žlica ulja. Dodajte rajčicu, promiješajte da se prožme, zalijte vrelom vodom i kuhajte dok se ne reducira. Pred kraj dotjerajte okus uz pomoć meda i soka od limete. Podijelite nadjev na zagrijane tortilje, dodajte dodatke po ukusu i zarolajte. Po želji još malo zagrijte na suhoj tavi da se sir lijepo otopi.

Isto jelo možete pripremiti i s ostacima bilo koje vrste pečenja.

Tjestenina s viškom sira

Sve komadiće sira koje niste pojeli iskoristite za najukusniji mac&cheese. Lakše ne može. Trebat će vam tjestenina, sir, pola litre mlijeka, 3 žlice brašna, 2 žlice maslaca, 1 režanj češnjaka i žličica senfa. Najprije skuhajte tjesteninu, zatim napravite bešamel (zapržite brašno na maslacu pa im polako dodajte zagrijano mlijeko, okus dotjerajte po guštu i na kraju ubacite malo senfa). U bešamel dodajte ostatke sira, pomiješajte s tjesteninom i sve zapecite na 180 stupnjeva nekih 15-20 minuta.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

20. travanj 2024 04:56