Overlay
Kad pretjeramo

Donosimo tri ideje što učiniti s ostacima božićne gozbe: svih ćete uvjeriti da je riječ o posve novim jelima

Piše Stil
Foto Shutterstock
27. prosinca 2020. - 12:16

Koliko god mi pojeli za praznike više nego što je predviđeno i dalje nam uvijek ostane hrane viška koju onda pokušavamo uvaliti obitelji, prijateljima i susjedima, namjerno zaboravljajući da i oni imaju svega previše. Naravno, istu hranu se može jesti više dana, ali realno, posebno u količinama u kojima se konzumira za blagdane, ona vrlo lako dosadi. Purica, svinjetina ili povrće koje smo jeli i hvalili chefa, lako postanu odbojni uslijed pretjerivanja, pa je najbolje da ih upakiramo u neko posve novo ruho. Donosimo ideju što učiniti s njima, a da pritom u potpunosti izgubi praznički okus, čak i poprimi egzotične arome orijenta ili štih američke brze hrane.

Pureća slana pita

Sastojci:

Za brzo lisnato tijesto

400g običnog brašna, plus dodatak za uklanjanje prašine

prstohvat soli

65g ohlađenog maslaca

160g smrznutog maslaca

Za punjenje

45g maslaca

2 velika poriluka, oprana i ugrubo narezana

1 naranča, sok i sitno naribana korica

50 ml šerija

3 žlice običnog brašna

500 ml pilećeg temeljca (ili 250 ml ostataka umaka i 250 ml temeljca)

1 žličica senfa

600g ostataka purećeg mesa, izrezanog na komade veličine zalogaja

250g kuhane šunke, izrezane na komade veličine zalogaja

2 žlice grubo nasjeckanog estragona

200 ml vrhnja za kuhanje

1 jaje

sol i bijeli papar

Priprema:

Za pecivo pomiješajte brašno i sol zajedno u posudi. Vrhovima prstiju utrljajte ohlađeni maslac. Postupno dodajte dovoljno hladne vode da se formira tijesto (oko 150-180ml).

Radnu površinu lagano poprašite brašnom i razvaljajte tijesto u pravokutnik. Naribajte 60 g smrznutog maslaca na donje dvije trećine tijesta. Preklopite gornju pa onda donju trećinu kao da slažete majicu. Okrenite za 90 stupnjeva i ponovno razvaljajte. Ponovite, dodajući preostali smrznuti maslac i preklopite kao prije. Tijesto ostavite u hladnjaku 30 minuta prije upotrebe. Možete  u dućanu kupiti gotovo lisnato tijesto.

Za nadjev otopite maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i dodajte poriluk sa sokom od naranče, naribanom koricom i šerijem. Pokrijte i lagano kuhajte 6 minuta, povremeno miješajući dok poriluk jednostavno ne omekša. Uklonite poklopac i pojačajte vatru, smanjujte količinu tekućine isparavanjem dok vam ne ostane samo nekoliko žlica maslenog umaka. Pospite brašno preko poriluka i promiješajte da se stvori što homogenija smjesa. Postupno umiješajte temeljac i pirjajte 5 minuta dok se umak malo ne zgusne. Dodajte senf, puretinu i šunku i promiješajte. Na kraju dodajte estragon i vrhnje. Začinite po ukusu s malo bijelog papra i soli.

Zagrijte pećnicu na 200C

Ulijte nadjev u posudu za pitu od 1,2-1,5 litara i ostavite da se ohladi.

Pecivo razvaljajte na blago pobrašnjenoj radnoj površini na oko 5 mm debljine. Izrežite traku tijesta od 2 cm. Premažite rub posude za pite zamučenim jajem, zatim stavite traku od tijesta na rub i opet premažite.

Da biste napravili poklopac za pitu, izrežite preostalo tijesto malo veće od posude i valjkom ga podignite tako da prekrije posudu i sav sadržaj u njoj. Pritiskanjem rubova odstranite višak tijesta i izrežite rupice po cijeloj piti. Premažite gornji dio ostatkom jaja.

Pecite 35-40 minuta dok tijesto ne naraste i postane zlatno-smeđe. Prije posluživanja pustite da se malo ohladi. 

Hamburger od trgane svinjetine 

Da ne duljimo, umjesto da vam mi prepričavamo kako pripremiti savršenu trganu svinjetinu, našli smo odličan video koji će to učiniti za nas.

Vegetarijanska Samosa

Sastojci:

Za punjenje

Povrće koje vam je ostalo od Božića

175 ml maslinovog ulja (ili više ako je potrebno)

Sol i crni papar

1 žličica sjemenki crne gorušice

1 velika glava luka, oguljena i sitno narezana (180g)

60g svježeg đumbira, oguljen i sitno nariban (50g)

Crveni čili

25g svježeg korijandra, stabljike sitno nasjeckane, listovi grubo nasjeckani

2 žličice sjemenki kima

1 žlica garam masale

2 limete - korica sitno naribana, za dobivanje 1 žličice, i iscijeđene, za dobivanje 25 ml

2 mlada luka, sitno narezana

4 lista tijesta 

1 žličica sjemenki nigele, za posipanje

Za umak od brusnice

1 žlica maslinovog ulja

200g umaka od brusnice 

1 žličica javorovog sirupa

Sol

Priprema:

Zagrijte tri žlice ulja u tavi na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte sjemenke crne gorušice i pustite da se prže 30 sekundi. Dodajte luk i kuhajte, redovito miješajući 10 minuta dok se sve ne skuha i lijepo karamelizira. Dodajte 40 g ribanog đumbira, polovicu crvenog čilija, sve stabljike korijandera i začine, kuhajte miješajući jednu minutu, a zatim skinite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

Za umak stavite žlicu ulja u malu tavu na srednje jaku vatru. Kad je vruće, dodajte preostali crveni čili i đumbir, te kuhajte 30 sekundi, a zatim ulijte u malu posudu i umiješajte umak od brusnice, javorov sirup, dvije žličice soka limete i osminu žličice soli. Odložite dok sastavljate Samose.

Otprilike polovicu pripremljenog povrća nasjeckajte na kockice od ½ cm, a ostatak grubo zgnječite vilicom (želite zadržati malo teksture, pa nemojte pretjerivati). U posudu dodajte sve povrće, a zatim umiješajte koricu limete, žlicu soka limete, mladi luk, lišće korijandera, žlicu maslinovog ulja i tri četvrtine žličice soli.

Zagrijte pećnicu na 220C obložite veliku tepsiju masnim papirom.

Na čistu radnu površinu složite listove tijesta jedan na drugi i izrežite na tri trake širine 8-9 cm. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom. Uzmite jednu traku tijesta i premažite uljem. Uzmite oko 50 g nadjeva, lagano ga stisnite na dlan i stavite u središte donjeg kraja trake. Preklopite kut tijesta preko nadjeva, kako biste napravili trokut, a zatim ponovo preklopite u suprotnom smjeru. Nastavite presavijati u alternativnim smjerovima duž cijele trake, dok se sve tijesto ne potroši i ne ostane vam trokut od tijesta ispunjen nadjevom. Stavite 'šav' prema dolje na obloženu tepsiju, a zatim ponovite s preostalim trakama od tijesta i nadjevom dok se oboje ne potroši.

Premažite vrhove Samosa preostalim maslinovim uljem, pospite sjemenkama nigele i pecite 25-30 minuta. Na pola trajanja pečenja jednom preokrenite Samose. Kad su lijepo porumenile izvadite ih, ostavite da se hlade pet minuta i poslužite uz umak od brusnice.

25. travanj 2024 08:15