Pitate li se što biste danas mogli za ručak (ili pak večeru), predlažemo vam recept koji je nedavno otkrila poznata talijanska kuharica Luisanna Messeri. Riječ je o bijelim lazanjama koje su u Luisanneninoj verziji posebno mekane i kremaste.
Bijele lazanje su tradicionalno i omiljeno jelo, vrlo ukusno i hranjivo. Za razliku od kod nas poznatijih lazanja s mljevenim mesom i umakom od rajčica, ove se lazanje rade s gljivama, kobasicama i bešamel umakom.
Luisannine kremaste bijele lazanje
Sastojci:
listovi svježe tjestenine za lazanje
200 grama ribanog sira
8 svježih svinjskih kobasica
800 grama miješanih gljiva
30 grama suhih vrganja
2 kuhana krumpira
1 češanj češnjaka
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i crni papar.
500 mililitara mlijeka
50 grama kukuruznog škroba
50 grama maslaca
muškatni oraščić
sol
Priprema:
Najprije skuhajte bešamel. Stavite kukuruzni škrob u lonac, dodajte hladno mlijeko i snažno promiješajte, dodajte muškatni oraščić i omekšali maslac pa pustite da zavrije. Kuhajte dok se malo ne zgusne, ohladite pa provjerite okus.
Zakuhajte malo vode u loncu i prokuhajte listove testenine, nakon nekoliko sekundi prebacite ih u vodu s ledom. Zatim tijesto raširite na suhu krpu i pustite da se osuši.
Suhe vrganje stavite u kipuću vodu i ostavite ih da se namaču desetak minuta.Skinite kožicu s kobasice, narežite je na male komadiće i lagano prepržite. Svježe gljive očistite i narežite na komade, pirjajte ih na tavi s uljem i češnjakom. Dodajte vrlo tanko narezan krumpir.
Poslažite listove tjestenine na dno kalupa premazanog maslacem. Premažite bešamelom, prekrijte tankim slojem ribanog sira, slojem kobasica i gljiva i s još bešamela. Nastavite redati sastojke dok ih ne potrošite, a završite s bešamelom i sirom. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta.