Overlay
malene poslastice

Danas ih svi jedu za sreću: ispecite pužiće s cimetom, neodoljive kolačiće s dugom tradicijom. Imamo super recept, pripazite na jedan zanimljiv detalj

Piše Tea Sumić Miletić
1. siječnja 2021. - 16:20

Među brojnim vjerovanjima o hrani koju treba jesti na Novu godinu, kako bismo si osigurali sreću i prosperitet, su i kolači od dizanog tijesta. Logika je jednostavna: kako se diže tijesto, tako će nam rasti sreća u novoj godini pa se osobito dobrim znakom smatra ako se pokriveno tijesto udvostruči. Običaj je to koji se njegovao i u našim krajevima, pa se znalo pripremati posebne pogačice za svakog člana obitelji ili na neki drugi način dizanim tijestom obilježiti početak godine.

Danas, ako je vjerovati društvenim mrežama, predvladavaju pužići od cimeta. Omiljena slastica u skandinavskom području, što znaju svi ljubitelji literature sa sjevera Europe, lijepo se primila i u Novom svijetu, što, pak, znaju ljubitelji američke chic lit literautre. Možda ste primijetili da su ovih dana preplavile Instagram i Facebook? E, pa sad znate zašto je tako.

No, ne duljimo više, evo vam recept s kojim ćete se zabaviti ovoga popodneva, ne samo kako biste guštali u slasnim zalogajima nego i, ako ćemo vjerovati narodnim običajima, kako bismo u novoj godini bili sretniji i bogatiji.

Ovaj recept ne zahtijeva puno sastojaka, što je sasvim prikladno s obzirom na to da trrgovine ne rade, ali zahtijeva lmalo vremena i posvećenosti. A na odmet vam neće biti ni par dobrih savjeta.

Bilo bi dobro koristiti punomasno mlijeko ili barem ono s najmanje 2,4 posto mliječne masti. Kolač će vam uspjeti čak i s bademovim, bitno je samo da mlijeko, koje god da koristili, bude toplo, ali ne prevruće - optimalno bi bilo oko 50 stupnjeva Celzija. Temperatura je važna i za maslac koji će se koristiti za nadjev: važno je da bude sobne temperature, kako bi bilo mazivo.

Kako bi peciva bila meka i pahuljasta, najbolje je koristiti krušno brašno koje ima višu razinu bjelančevina, što tijestu daje najbolju teksturu.

Za nadjev je najbolje koristiti smeđi šećer i to onaj tamniji, s okusom melase.

Pužići s cimetom

Sastojci za tijesto:

 240 mililitara toplog mlijeka

100 grama šećera

žličica suhog kvasca

2 jaja

90 grama maslaca

1 žličica čistog ekstrakta vanilije

560 grama  brašna

pola žličice soli

1 žličica mljevenog cimeta

Sastojci za nadjev:

220 grama smeđeg šećera

2 ½ žlice mljevenog cimeta

90 grama maslaca

Sastojci za preljev:

225 grama krem ​​sira

50 grama maslaca

 240 grama šećera u prahu

½ žličice ekstrakta vanilije

U mlijeko dodajte kvasac i žličicu šećera. Kad naraste, pomiješajte ga s ostalim sastojcima i mijesite mikserom dok se ne stvori tijesta, glatko i tek malo ljepljiva na dodir. Ako se tijesto čini previše ljepljivim i ne stvara kuglu, dodajte još brašna, žlicu po žlicu, dok se ne stvori glatka kugla.

Premjestite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite rukama dok ne postane glatko i elastično (oko 3-5 minuta). Oblikujte ga u kuglu i premjestite u namazanu posudu te pokrijte toplom, vlažnom krpom. Pustite da se diže dok se ne udvostruči. Ako se lijepo digne, znate što to znači!

Dok se tijesto diže, napravite nadjev. U maloj zdjeli kombinirajte maslac, smeđi šećer i cimet dok smjesa ne postane ujednačena. Ovu ćete smjesu kasnije izmrviti po tijestu. Drugi je način pomiješati cimet i šećer, a maslo rastopiti pa ga kistom nanijeti na tijesto.

Pospite veliku radnu površinu brašnom. Lagano premijestite tijesto pa ga razvaljajte u pravokutnik. Podmažite rastopljenim maslacem pa pospite šećerom i cimetom.  Zarolajte tijesto pa ga izrežite na 12 pužića jednake debljine. Položite ih u posudu za pečenje obloženu papirom. Pustite ih da se dignu, oko 30 minuta

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i pecite pužiće dok ne porumene, 18-20 minuta.

Napravite preljev: istucite krem ​​sir, maslac, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Kad se pužići ispeku, još tople ih prelijte premazom.

25. travanj 2024 00:54