Iako je klasični pesto sinonim za bogati, zeleni umak od pinjola, bosiljka i maslinovog ulja, ovisno o regiji iz koje dolazi varira u okusu, ali i boji. Pa tako uobičajeno zeleni sos može doći u svim varijantama crvene, Talijani ga čak i dijele na onaj "rosso" i "verde".
U vrijeme nešto rjeđih odlazaka u trgovine i češćeg "kužinavanja" kod kuće, ne sumnjamo da ste isprobali i smiksati vlastiti pesto, znatno povoljniji u odnosu na skupe teglice koje ćete naći na policama lokalnog supermarketa. No jeste li se odvažili na onaj, nešto pikantniji, pesto rosso?
Donosimo danas recept za jedan takav, uz kojeg će i najobičnija tjestenina postati specijalitet. Pun sezonskog, zdravog povrća, ovaj umak možete jednom kad ga smiksate čuvati u hladnjaku do četiri dana. Namažite ga na kruh, uživajte u krekerima s tankim slojem crvenog pesta i svježim rajčicama.
Pesto od pečenog povrća
- 2 tikvice
- 1 mrkva
- 1 kapula
- 1/2 paprike
- 8 cherry rajčica
- 15 grama pinjola
- bosiljak
- maslinovo ulje
- sol, papar
Dobro operite povrće i poslažite ga na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Začinite maslinovim uljem i solju pa pecite na 200 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Pustite da se pečeno povrće ohladi, pa ga štapnim mikserom ili u blenderu izmiksajte s pinjolima i još malo maslinova ulja.
Crveni pesto često sadrži i rajčice sušene na suncu, no ako vam nisu pri ruci, ovaj od pečenog povrća mirisan je i pun dobrih sastojaka. Idealan za lagani ljetni ručak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....