Nemojte nam reći da još niste napravili niti jedan desert od kestena! Čak i ako jeste, uvijek možete napraviti još jedan. Osobito ako uključuje čokoladu. A mi imamo jedan koji ju itekako uključuje te je itekako vrijedan truda. A trud, da sve bude još bolje, gotovo i nije potreban, osobito ako koristite gotovi kesten pire.
Osim što je savršeno ukusan i čokoladan, ovaj je kolač gluten free i veganski, a recept je s vrlo simpatičnog bloga Kriška ipo (nemojte nam reći da ni njega još niste posjetili!), i kao stvoren je za ovakve hladne dane kad nam treba utjeha čokolade. I kestena.
Browniesi s kestenom
sastojci:
1 šalica kesten pirea*
1/2 šalice mljevenih badema
20 g kakaa u prahu
75 g kakaove mase
50 g kokosovog ulja
90 g sirupa agave
1 prstohvat himalajske soli
1 prstohvat sode bikarbone
priprema:
Za kesten pire skuhajte kestene 25-30 minuta u vodi, ogulite i izblendaje s malo zobenog mlijeka.
Pomiješajte kesten pire s rastaljenom kakao masom (smeđa zrnata masa iz zgnječenih kakaovih zrna, možete ju nabaviti u trgovinama zdrave hrane), kokosovim uljem i sirupom agave.
Dodajte mljevene bademe, kakao prah, sol i sodu. Dobro promiješajte i prebacite smjesu u kalup za pečenje 20×20 centimetara. Pecite 45-50 minuta na 180 stupnjeva. Prije rezanja ostavite da se (barem malo) ohladi.
Dobar tek!