Jedan od glavnih razloga zašto pizzu ubrajamo u nezdrava jela je zato što je tijesto tj., pšenično brašno loše za naš organizam. I tako je uglavnom sa svom hranom koju ubrajamo u 'guilty pleasures'. Dobra ideja je zato zamijeniti obično brašno s njegovom zdravijom inačicom - pirovim. Biljka pir nalik je pšenici, ali za razliku od nje sadrži velik broj hranjivih sastojaka, vitamina, minerala i esencijalnih organskih spojeva koje druge žitarice nemaju. Pirovo brašno možete naći u svim trgovinama zdrave hrane i bolje opremljenim trgovinama, a kada napravite svoje tijesto bit će jednako ukusno, ako ne i ukusnije od onoga s običnim brašnom.
Pirova pizza
Sastojci:
200 grama pirova brašna
instant kvasac
malo šećera
4 žlice maslinova ulja
sol
malo tople vode
umak od rajčice
nadjev po želji
Priprema:
Pomiješajte kvasac s toplom vodom i malo šećera. Kad se digne, ulijte ga u prosijano pirovo brašno, dodajte sol i ulje te zamijesite tijesto i pustite ga da se digne.
Potom tijesto premijesite i razvaljajte pa ga premažite umakom od rajčice i dodajte mu nadjeve prema želji, a mi vam predlažemo masline, papriku, gljive, kolutiće luka i mozzarellu. Sve poškropite maslinovim uljem pa stavite peći u jako zagrijanu pećnicu.
Nakon pečenja pospite origanom te po želji dodajte još šaku rikule i narezane svježe rajčice.