Kao i svima ostalima koji ne bi smjeli jesti pšenicu, slaba su mi točka pizza, palačinke i kolači. Pa se trudim naći zamjenske recepte. Zaintrigirao me jedan na profilu Janje Benić (Janjolinka), foodblogerice koja je "doktorirala" kiselo tijesto jer umjesto pšeničnog brašna uključuje pirovo. I izostavlja pećnicu, što je dodatan bonus za nestrpljive (i štedljive). Pa sam ga isprobala. I znate što ću vam reći? Fenomenalan je.
Riječ je o flatbreadu, što bi bila neka vrsta tankog kruha, pomalo nalik debeloj palačinki, koji Janja radi s domaćim starterom, no kako je navedena i verzija bez startera, to mi nije bio problem (ne, naravno da nemam domaći starter) i bacila sam se na pripremu. Koja je apsurdno jednostavna.
Tijesto se smućka, izlije u tavu, nadjene, preklopi i ta-da. Sve u svemu nekih 10 minuta truda (preostalih pet otpada na čekanje da se tijesto dovoljno zapeče za nadijevanje), a rezultat je bolji od mnogih pizza koje sam probala. Ljubazna Janja dopustila mi je da recept podijelim s vama, a ja vam ga toplo preporučujem. Na njenom Instagramu možete pogledati i video.
Janjin Flat bread
Broj osoba: 2
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Težina pripreme: jednostavno
Sastojci za flat bread sa starterom
30 g sourdough startera
2 žlice grčkog jogurta
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
120 g bijelog pirovog brašna
110 g vode
Žlica maslaca za pečenje na tavi
Opcija bez startera (svi ostali sastojci su isti)
120 g bijelog pirovog brašna
100 g vode
Punjenje:
7 komada mini mozzarelle
4 ploške dalmatinske pancete, narezane na komadiće
3 komada šparoga iz staklenke
Malo rikole ili druge salate po želji
Malo maslaca za premazati flat bread
Pripremite sve sastojke za punjenje, narežite pancetu i šparoge, operite salate, natrgajte mozzarellu.
U zdjelici pomiješajte sve sastojke za flat bread, smjesa vam mora biti malo rjeđa od smjese za kruh i malo gušća od smjese za palačinke.
Zagrijte tavu (promjera 28cm), stavite maslac pa smjesu za flat bread ulijte u tavu i raširite pomoću špatule. Neka se peče na tavi sve dok se gornji sloj ne počinje sušiti. Kada vam je 75% smjese suho, na jednu polovicu flat breada možete početi stavljati sastojke za punjenje.
Preklopite flat bread pa pecite tako još pola minute s jedne strane te ju okrenite i pecite još 1 minutu s druge strane.
Kad je gotova, narežite ju na 4 dijela i servirajte.
Pratite Stil na Facebooku te Instagramu!