Overlay
splitski i tršćanski

Bobići vs. favette: tradicionalno se pripremaju za blagdan Svih svetih, no koji su bolji i razlikuju li se uopće? Isprobajte recepte pa doznajte!

Piše T.S.M.
Foto Shutterstock, arhiva Cropix
28. listopada 2021. - 19:47

Malene kuglice zadovoljstva poznate kao i bobići tradicionalno se jedu na blagdan Svih svetih, od kojeg nas dijeli taman dovoljno vremena za pronalazak najboljeg recepta. Jeste li znali da slatkiš koji tako rado zovemo dalmatinskim, pa i splitskim, porijeklo vuče iz Italije, gdje ga nazivaju fave dei morti ili favette? Već sam pogled na recept za favette, u prijevodu mala zrna boba, potvrdit će vam kako je riječ o manje-više istom kolačiću, a koji su bolji, bobići ili favette, odlučite sami. Uspoređujemo recept splitske slastičarske obitelji Kirigin i jedan stari tršćanski.

Bobići

Sastojci:

330 grama badema plus još malo za oblikovanje
660 grama šećera u prahu
20-40 grama kakaa
2 jaja
po nekoliko kapi arome vanilije i limuna

Priprema:

Bademe fino sameljite i pomiješajte sa šećerom u prahu. Jaja pomiješajte s aromama i dodajte bademima pa dobro izmiješajte. Oblikujte debeli valjak i prerežite ga napola. U jednu polovicu dodajte kakao.

Prije nego počnete raditi bobiće, pripremite još mljevenih badema, no ne onako fino usitnjenih kao za smjesu. U njih ćete uvaljati bobiće. 

Bobiće oblikujte tako da smjesu izvaljate u valjke debljine palca, a od njih potom odrežite manje komade koje ćete oblikovati u kuglice. Najprije valjajte bijele.

Gotove bobiće poslažite u nauljenu posudu za pečenje i pecite 10 – 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 140 stupnjeva. Pazite da se ne presuše kako ne bi bili tvrdi kad se ohlade.

Favette 

Sastojci:

250 g badema
120 g brašna
3 bjelanjka
240 g šećera
50 cl likera Rosolio bianco
50 cl likera Alchermes
50 cl ružine vodice
3 žlice kakaa
1 vanilin-šećer

Priprema:

 Bademe ispecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C, samo dok se ne osuše. Ohladite ih i sitno nasjeckajte. Bjelanjke pjenasto umutite, dodajte brašno, šećer i nasjeckane bademe, trudeći se da puno ne spljoštite snijeg. Podijelite smjesu na tri dijela i dodajte prvoj tri žlice kakaa i prstohvat vanilije, drugom preostalu vaniliju i rosolio, a trećem ružinu vodicu i alcherme. Napravite male loptice veličine trešnje i stavite ih na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na najviše 100 °C i ostavite ih da se suše.

Pratite Stil i na Instagramu!

16. travanj 2024 21:01