Overlay
Kanabis turizam

Znate li da je Hrvatska na glasu kao raj za turiste ljubitelje marihuane? Evo što turistički djelatnici kažu o iskustvu s tim tipom posjetitelja, svi stereotipi padaju u vodu

Piše Marija Vuković
Foto Geoffroy Van Der Hasselt/Afp
24. listopada 2022. - 08:42

Nautički, enološki, gastronomski, biciklistički i dentalni... Sve su to vrste turizma dobro poznate na tržištu kojima se pridružio i ništa manje bitan svjetski trend kanabis turizma. Nije da je riječ o novoj stvari, na njemu je Amsterdam zaradio ne samo titulu jednog od najliberalnijih gradova na svijetu nego i milijune eura koji se godišnje sliju u gradsku blagajnu, no činjenica je kako raste zanimanje za odmorom u destinacijama u kojima se na konzumaciju kanabisa gleda liberalno, što je razumljivo s obzirom na to da je problematika marihuane posljednjih godina stalno debatizirana i premda se oko posjedovanja, uzgoja i prodaje lome koplja čak i u zemljama koje smatramo liberalnijima od Hrvatske, globalno gledano stigmatizacija uživanja u indijskoj konoplji sve je slabija.

Trenutna kultura putovanja drastično je različita od one koja je bila prisutna ranije i podrazumijeva velik broj turista koji sebi ugađaju u apsolutno svakom smislu, što uključuje i rekreativno uživanje u marihuani, a najnovija istraživanja Međunarodne trgovačke grupe Cannabis Travel Association International otkrivaju portret tipičnog putnika ljubitelja kanabisa. Vjerovali ili ne, nije riječ o napušenom stereotipu koji biste vjerojatno zamislili. Prema podacima CTA, jednako je vjerojatno da će to biti muškarac ili žena, a u 63 posto slučajeva riječ je o milenijalcu ili mlađoj osobi, visokoobrazovanoj, 59 posto njih ima fakultetsku diplomu, 82 posto ih ima stabilan posao i prosječan godišnji prihod kućanstva u iznosu od 87 tisuća američkih dolara.

Poklonici ideje o kanabis turizmu svoja iskustva, savjete i preporuke, poput svih drugih kategorija turista razmjenjuju na društvenim mrežama, blogovima i specijaliziranim stranicama, poput Holidify, online platforme koja putnicima omogućuje pretraživanje i planiranje putovanja u skladu sa željenim lokacijama i atrakcijama. Na takvim je stranicama lako pronaći popise najboljih destinacija za ovakav tip odmora, a na nekima od njih pronašli smo i Hrvatsku, što nas je navelo da se malo raspitamo je li bilo turista koji su se izravno zanimali za ovakav tip odmora.

– Radila sam nekoliko sezona na jednom od party brodova koji krstari našom stranom Jadrana i moram priznati da nismo imali mnogo upita iz sfere kanabis turizma. Vjerujem da marihuana nije jako popularna za partijanerski turizam jer ona osobu zapravo smiri, što je radikalno različito od onoga što žele turisti koji bukiraju naše ture. Postojala je i priča o konzumaciji jačih droga, kao i u svakom drugom obliku turizma, a ne samo ovom nautičkom, ali sve je nekako ostalo na nivou urbane legende. Mi smo radili većinom s mlađim Australcima koji se često opisuju i kao "Sodoma i Gomora" party turizma, ali takvih pitanja jednostavno nije bilo. Mislim da su pušenju skloniji oni koji rade u turizmu – smije se zaposlenica agencije za nautički turizam (podaci poznati redakciji), kojoj smo se obratili s upitom o kanabis turistima.

Naša sugovornica ističe kako u odnosu s ljudima koji bukiraju party brodove postoji doza poslovnog autoriteta zbog čega je mogućnost toga da se turist direktno obrati nekome tko mu pruža uslugu zapravo dosta slaba.

– Radnike u turizmu često doživljavaju i kao policajce jer im neprestano objašnjavamo kako se smiju, a kako ne smiju ponašati, što je posebno izraženo u oblicima turizma u kojima postoji i određena sigurnosna komponenta. Sigurno je samo to da će se prije obratiti nekom lokalcu u klubu ili kafiću – zaključuje.

Za ilegalni posjed droge propisana je kazna od 5000 do 20 tisuća kuna ili do 90 dana zatvora. Je li državi isplativija naplata kazni ili zarada od kanabis turizma? Pitanje je to o kojem bi stručnjaci trebali razmisliti. Amsterdam, arhetip grada koji zarađuje od marihuane, u prošloj je godini zaradio 25 milijardi dolara od legalne prodaje kanabisa, a Forbes procjenjuje da su čak 4,5 milijardi dolara donijeli turisti, koji su dodatnih 12,6 milijardi dolara potrošili u restoranima, hotelima, na atrakcije i druge trgovine, zbog čega su značajno utjecali i na ekonomsku sliku Nizozemske. "To je zato što za svaki dolar potrošen kod prodavača kanabisa postoji multiplikacijski učinak, s dodatnih 2,80 dolara ubrizganih u lokalno gospodarstvo", objasnio je u jednom razgovoru Beau Whitney, osnivač i glavni ekonomist tvrtke Whitney Economics, vodeće u poslovnom savjetovanju o kanabisu i konoplji.

Računica je jasna i nema sumnje da je zaslužna za to što su i druga odredišta počela prihvaćati kanabis turizam. Prema Google pretrazi, dio od gore spomenutih 87 tisuća dolara godišnjeg prihoda mogao bi se sliti i u Hrvatsku. Holidify na popis šesnaest zemalja u kojima korištenje marihuane nije bauk na petnaesto mjesto smješta Hrvatsku, uz napomenu kako konzumacija marihuane prema hrvatskom zakonu nije kazneno djelo, ali nije ni otvoreno promovirano, jer kazna slijedi svima onima koji se upuste u prodaju.

No, to što u Hrvatskoj posjedovanje marihuane nije kazneno djelo ne znači automatski da je i legalno. Problem nastaje kod procjene količine za osobnu upotrebu. Kako navode na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, ta količina nije propisana jer bi to preprodavači mogli zlouporabiti. Kada bi limit za osobnu upotrebu bio propisan na 5 grama, preprodavači bi mogli nositi 4,9 grama i tako ostati u sferi prekršaja dok bi netko s 5,5 grama bio kazneno progonjen. Dakle, o količini za osobnu uporabu zaključak se donosi na temelju svakog pojedinog djela. Te promjene na snagu su stupile 1. siječnja 2013. godine kada je s posjedovanja marihuane za osobnu uporabu skinuta stigma kaznenog djela, a oni konzumenti koji se uhvate ne završavaju u zatvoru već su šalju na liječenje. Cijeli postupak je postao značajno fleksibilniji, a osuda koja slijedi ima manje stigmatizirajući karakter koji se onda ne upisuje u kaznenu evidenciju, pa ih i ne ograničava kod pronalaska posla ili općeg uključivanja u društvo. Iako je naša država dekriminalizirala uporabu marihuane, nije je i legalizirala. Sve to, naravno, ne znači da marihuane nema u našoj (ne)legalnoj turističkoj ponudi.

Pratite Stil i na Facebooku te Instagramu!

19. travanj 2024 04:21