Overlay
‘NASLJEĐE JUPITERA‘

Utopija i distopija superheroja: moralni kodeks superjunaka bit će doveden u pitanje u nemoralnom svijetu u novoj Netflixovoj stripovskoj seriji

Piše Marko Njegić
20. svibnja 2021. - 17:30

Superjunačka gužva u šesnaestercu preselila se na televiziju: "Jupiter's Legacy" nova je u nizu superherojskih serija nakon "Umbrella Academy 2", "The Boys 2", "WandaVision", "Batwoman 2", "The Falcon and the Winter Soldier" i "The Invincible".

Moćni streaming servis Netflix odlučio je uložiti u superjunake kao nikad prije kako bi i na tom polju konkurirao Amazonu i Disney+.

Ambiciozni osmodijelni "Jupiter's Legacy" ("Nasljeđe Jupitera") ima dobar pedigre kao ekranizacija romana strip-majstora Marka Millara ("Wanted", "Kick-Ass"), koji je radio i za Marvel na "Spider-Manima", "Građanskom ratu" i "Fantastičnoj četvorki".

Millar je znao dekonstruirati superjunačenje, a u "Jupiter's Legacy" propituje uzornu superherojsku mantru "great powers, great responsibility", verbaliziranu 2002. u prvom "Spider-Manu".

"S velikim moćima... dolaze velike odgovornosti", nadovezuju se u uvodnoj sceni Sheldon Sampson alias Utopian (Josh Duhamel) i njegova kćerkica koja je koristila moći u igri.

"Imamo ih s razlogom", zaključak je scene koja definira idealističnu superjunačku filozofiju i njome inspirirane vrijednosti.

Ideali serije vrte se oko grupe šestero superheroja, Union Of Justice (Millarova verzija DC-jeve Lige pravde i Marvelovih Osvetnika), koji su, na čelu s Utopianom kao njihovim svojevrsnim Supermanom, stvorili moralni kodeks nazvan "Code".

Moralni kodeks ima niz pravila, počevši od prvog i najvažnijeg – nitko od njih ne smije ubiti (super)negativce, a prenosi se s koljena na koljeno.

Tako, Utopian i njegova superherojska supruga Grace Kennedy/Lady Liberty (Leslie Bibb) očekuju da će se kodeksa pridržavati i njihov sin Brandon alias The Paragon i kći Chloe (Andrew Horton, Elena Kampouris).

Međutim, kad Brandon ubije supernegativca kako bi spasio oca i ostale superjunake, "Code" će biti doveden u pitanje ("beznačajan").

Generacijski jaz među starim i mladim superjunacima također, naročito buntovnom Chloe koja nije birala da bude Utopianova kći i da dobije moći.

Serija balansira između ove dvije teme, raspoređena između sadašnjosti i 1929., kad gledamo "origin story", odnosno kako su Sheldon, njegov brat Walter (Ben Daniels), Grace i ostali postali superjunaci kakvi su danas (prilikom posjeta misterioznom otoku).

Struktura (pre)opterećuje "Nasljeđe Jupitera" do nerijetkog disbalansa, što je, moguće, i posljedica odlaska izvornog kreatora Stevena S. DeKnighta usred sezone, nakon "kreativnih razlika" s producentima.

Prošlosni segment je svakako svježiji i manje generičan od sadašnjega, koji ne ispoljava svoje "ja" u akcijskim scenama na tragu nastavaka "Avengersa".

Ipak, serija znade pronaći vlastiti identitet u konceptualnom spajanju "Izbavitelja" i "Čuvara", tj. prikazu superjunaka i superjunačenja u svijetu koji se promijenio od 1929. do danas i daleko je od utopije, zbog čega ni Utopianov "Code" ne može biti isti.

Serija daje i jednu prilično originalnu scenu bračne superjunačke dinamike: Utopian prekida vođenje ljubavi s Lady Liberty zbog spašavanja planeta od kometa. Uz više ovakvih scena "Jupiter's Legacy" bi mogao ostaviti nešto trajnije nasljeđe.

SERIJA: Jupiter's Legacy; fantastična akcijska drama; SAD, 2021. KREATOR: Steven S. DeKnight ULOGE: Josh Duhamel, Leslie Bibb OCJENA: ***

18. travanj 2024 23:22