Overlay
‘Zeleno‘ ljeto

Totalno drugačiji kupaći kostimi: na prvom mjestu je briga za okoliš, a kvaliteta objašnjava ‘paprenu‘ cijenu. Ovi brendovi dostavljaju u Hrvatsku

Foto Shutterstock
15. srpnja 2020. - 20:30

Briga za okoliš ne odražava se danas više samo kroz recikliranje, brigu o odlaganju otpada, kompostiranju i sličnome. Sve više je onih koji pomno biraju materijale odjeće koju kupuju, ne samo kako bi poticanjem brendova koji se fokusiraju na reciklirane i održive materijale pridonijeli zelenom pokretu, nego i zbog onih uobičajenih detalja koji se podrazumijevaju prilikom kupnje.

Udobnost, trajnost, kvaliteta.

Danas, ipak, u doba masovne ponude i potražnje, grabimo sve češće "krpice" na sniženjima ne obraćajući pažnju na to odakle je roba došla, pa ni na sastav, dok nam je sam pojam kvalitete nešto na što frkćemo posprdno. Danas, ionako, tvrde mnogi, kvalitetne robe - nema.

No uzmimo za primjer skroz prigodnu kategoriju kupaćih kostima. Komad koji nosimo sezonski i potom ga s unaprijed razvijenim osjećajem sjete pospremamo u najdublje ladice ormara, do sljedećega ljeta, najčešće kupujemo brzinski, odoka. To je i dokazano ranijim istraživanjima koja potvrđuju nelagodu osoba svih spolova, rasa i konfekcijskih brojeva, kad je u pitanju isprobavanje kupaćih kostima pod nemilosrdnim svjetlima kabina za presvlačenje.

Pa neki isprobavanje preskoče, neki ga odrade reda radi, a oni najosjetljiviji možda puste i suzu iza zavjese. Svi spomenuti, pak, imaju i sličnosti. Biraju na temelju masovne ponude, trendy, zgodno i što jeftinije.

Kad je u pitanju materijal kupaćih kostima, uvriježeno je mišljenje da je ionako riječ o vrlo sličnim proizvodima, kojima samo vrhunski brendovi imaju tu čast "nabiti" cijenu. No nije ni približno tako, a to potvrđuje i sve veća količina brendova koji su od proizvodnje učinili znanost, a kad je u pitanju održivost materijala, dominiraju.

Neki svoje kostime izrađuju od recikliranog tekstila i najlona, od vlakana konoplje, a neki čak i od prerađenih iskorištenih ribarskih mreža. Pakiraju ih redom u biorazgradive i eko pakete koji dolaze na adresu. Mnogi dostavljaju i u Hrvatsku, ispitali smo one najpopularnije s najpovoljnijim cijenama.

1. Jessica Rey Swimwear

Dizajn je razigran i šaren, a modeli klasični. U proizvodnji koriste samo 100% razgradive materijale, a svi se kupaći kostimi ručno proizvode u Los Angelesu. Vlasnica tvrtke posvećena je i etičkoj produkciji svojih modela, stoga svi njeni zaposlenici primaju shodnu dnevnicu za svoj rad - ne bavi se masovnom produkcijom i brine o potrebama potrošača.

Dostava se vrši diljem svijeta, moguće je naručiti i iz Hrvatske, a cijene kupaćih kostima se kreću od oko 30 dolara (oko 200 kuna) do čak 100 (oko 660 kuna) za jednodijelne modele. U ponudi su i ljetne haljinice i topići krojeni za kupanje.

2. Vitamin A

Brend je inspiriran glamurom 70-ih, a svoje kupaće kostime proizvode isključivo od recikliranog najlona. Sva su pakiranja biorazgradiva, a printovi proizvedeni uz posebne tehnike maksimalnog očuvanja vode. Najniža cijena je oko 70 dolara (460 kuna), a njihovi kupaći kostimi navodno traju i do nekoliko sezona bez oštećenja. Sudeći prema broju zadovoljnih korisnika, materijali su iznimno udobni i kvalitetni.

3. Reformation

Koriste biljne materijale, reciklirani tekstil i tkanine poput ECONYL-a. Njihova linija kupaćih kostima sadrži i bikinije i jednodijelne modele, zanimljive printove i visoko izrezane krojeve. Dakle, u trendu su, dostavljaju kupaće kostime i u Hrvatsku, a u svijetu su ekstremno popularni. 

To potvrđuje i profil brenda na društvenim mrežama, pa i brojni pozitivni komentari. Briga za ravnopravnost očigledna je iz poslovanja tvrtke čija se tvornica nalazi u Los Angelesu i zapošljava uredno plaćene osobe, ponajviše žene iz država u kojima je nejednakost među spolovima svakodnevica. Poslovanje Reformationa potiču i brojne poznate osobe.

4. Mara Hoffman Swimwear

Poznata njujorška dizajnerica svoj je brend obogatila kupaćim kostimima koje karakterizira upotreba kvalitetnih materijala i bogtatih tekstura. Ekološki tekstil i održivost na prvom su mjestu ovog luksuznog brenda, čije se cijene kupaćih kostima kreću od 100 dolara. 

5. Davy J Swimwear

Brend je osnovan u Velikoj Britaniji gdje proizvodi i svoju odjeću, a veliku brigu ulaže u materijale koje koristi. Svi su održivi i reciklirani, a modeli su uglavnom sportski. Ponose se svojim kreacijama za žene svih konfekcijskih veličina, a cijene dvodijelnih kostima kreću se od 55 funti (oko 460 kuna).

18. travanj 2024 09:00