Overlay
kul mjesta

Ova mjesta su nas potpuno oduševila: pronašli smo barove i restorane kao stvorene za opušteno uživanje - rado bismo u njima proveli ostatak ljeta...

Piše Tea Sumić Miletić
28. kolovoza 2021. - 16:07

Dok se barovi, restorani, kafići i pizzerije otvaraju na svakom kantunu, nije baš jednostavno odlučiti u koji se od njih zaputiti. Još je teže kad se nađemo izvan rodnoga grada, a pri ruci nam nije dobro upućen lokalac. Tu uskačemo mi s našim preporukama, možda vas navedu da se zaputite posjetiti neko od ovih kul mjesta.

Među zanimljivim novootvorenim mjestima svakako je "Shkoy" na Drveniku Velom. Nama se posebno sviđa što su pri uređenju toga beach cluba, smještenog u idiličnoj uvali nasuprot otočićima Krknjaš Veli i Krknjaš Mali, korišteni prirodni materijali poput drva, kamena i užadi pa je dojam skladan i opuštajući, te se, što nam je jednako važno, objekt sasvim lijepo uklapa u okoliš jedinstvene lagune koju čine Drvenik Veli i spomenuti otočići po kojima je plaža dobila ime. Sve u svemu, "Shkoy" je sjajno mjesto za uživanje – ne samo u ambijentu, nego i u dobroj ugostiteljskoj ponudi: kreativnim koktelima i zalogajima nadahnutima mediteranskom prehranom. Nije na odmet ni što je "Shkoy" izrazito fotogenično mjesto, kao stvoreno za hvaljenje na Instagramu...

image
Shkoy bar

Predivan beach bar smjestio se i u slikovitoj uvali Dubovica, udaljenoj nekoliko minuta vožnje od Hvara i potom desetak minuta hoda od ceste. Šarmantno uređen "Duba beach bar" mjesto je gdje, kako nam ponosno kažu, najviše vole kada gosti nasmijani uživaju u prirodi koja ih okružuje. A to je jasno na prvu, jer vlasnik Ivan Levak se jako potrudio uklopiti svoj bar u ambijent pa su pri uređenju korišteni samo prirodni materijali, dok većinu inventara čine obnovljeni komadi starog namještaja.

Osim toga, ekipa iz bara svakodnevno reciklira otpad i čisti plažu od plastike, čime su kod nas odmah zaradili veliki plus. Opuštajući dojam "Duba beach bara" zaokružuje pomno birana glazba -  soul glazbu, funk, jazz i lagani hiphop - a posjetiteljima koji ugodno zavaljeni na mekane jastuke uživaju u pogledu i dašku povjetarca na raspolaganju je zanimljiv spektar osvježenja: svježi sok od lubenica iz Metkovića, limunada od hvarskih limuna, domaći ledeni čaj od mente iz uvale, "susjedov Rosé", ledena kava, banana milkshake, kokteli poput mojita...

Volite li koktele, totalno kul mjesto naći ćete u najvećoj makarskoj ulici, Kalalargi. Wine & cocktail bar "Špina", vlasnika Antonija Puharića, na glasu je kao odredište za hedoniste, a nama je osobito drago zbog ugodne, opuštene atmosfere. Ovo je ujedno jedno od onih mjesta na kojima ćete zateći domaće ljude jer, premda rade isključivo ljeti, za razliku od mnogih nisu usmjereni isključivo na turiste.

U "Špini" se posebno ponose koktelima, od kojih im je Earl Gray Northside s domaćim sirupom od Earl Gray čaja ujedno signature cocktail, te ukusnim zalogajčićima poput bruschetta od domaćeg kruha i slider burgerea, a dodatni bonus u "Špini" je dobra glazba – uživo ili pak pomno birana mješavina bossa nove, jazza, loungea, soula i laganog housea.

Sasvim kul mjesto nalazi se u Kolanu na Pagu. Konoba "Didova kuća", vlasnice i chefice Gordane Fabijanić, ima pohvale čuvenog francuskog vodiča za restorane Gault & Millau, i to ne samo na račun izvrsnog jelovnika temeljenog na domaćim namirnicama i starinskim receptima, nego i na račun truda uloženog u uređenje, uključujući prekrasno posuđe koje vlasnica sama izrađuje. Predivna terasa na kojoj se nalazi štekat kroz naraštaje je bila središte okupljanja cijele obitelji, od jutarnjih kava do večeri uz ćakulu i fritule.

Sama konoba je smještena u kući izgrađenoj 1906. godine za potrebe tadašnje konobe, u kojoj su se čuvali pršuti, sir i vino i u kojoj se, naravno, feštalo. "Sve iz mora i oko mora je naš način života. Sve smo to prenijeli na konobu. Masline i ulje, mendule, orah, koromač, marinirano povrće i voće, pršuti, domaće tjestenine, dagnje, ribe, domaći kruh s maslinovim uljem, puno raznih boteljki dobrog vina... Sve je to identitet konobe 'Didova kuća'", veli ponosna vlasnica. Priznajte, kad ste čuli za nešto što je više kul od ovakvog odnosa prema naslijeđu?

Pratite Stil i na instagramu!

20. travanj 2024 12:27