Overlay
‘KUĆA OD PAPIRA 5-1‘

Od Marisol sa strojnicama ostale strojnice: hit-serija više nema vremena za telenovelu, samo za akciju, šok i nevjericu; fanove će zateći jedna smrt

Piše Marko Njegić
8. rujna 2021. - 19:20

Koliko je popularna "Kuća od papira" ("La casa de papel"/"Money Heist"), svjedoči podatak da je direktor jedne indijske firme prošlog petka dao svojim zaposlenicima "day off" da pogledaju prvi dio pete i navodno posljednje sezone španjolske akcijsko-trilerske serije.

Direktor je za tu priliku petak, dan premijere "Kuće od papira 5-1", prekrstio u praznik nazvan "Netflix and Chill holiday" i napravio potez koji njegovi radnici nikad neće zaboraviti.

"Poduzeli smo inicijativu ne samo da spriječimo napad na e-mail adrese s lažnim dopustima, masovna 'picavanja' i isključene mobitele, nego zato što znamo da ponekad trenuci opuštanja mogu biti najbolja doza energije na poslu", zapisao je direktor i dodao: "Zgrabite kokice i pripremite se mahnuti posljednji put našem voljenom Profesoru i cijeloj ekipi."

Seve s maskom a la 'La casa'

Ovo zvuči toliko dobro kao da je Netflixov marketinški trik, ali ne bi nas iznenadilo i da je stvarno. Naime, ako neki direktor neke firme može dati zaposlenicima slobodan dan da gledaju novu sezonu neke serije, to može biti samo "La casa de papel", eventualno "Game Of Thrones".

Ovo je jedna od najzaraznijih serija i najvećih TV senzacija novog milenija, osobito 2010-ih, popkulturni fenomen koji je maske s likom Salvadora Dalija, kakve nose antiestablišmentski protagonisti "Kuće od papira" Tokio, Berlin, Denver, Rio, Nairobi, Moskva, Helsinki, Oslo..., načinio prepoznatljivima gotovo poput maski revolucionara Guya Fawkesa iz filma "O za osvetu".

Severina je, primjerice, s bendom na nedavnom koncertu na Braču došla na pozornicu upravo s maskom a la "La casa de papel". "Kuća od papira" je i jedna od posljednjih popularnih serija koje trebaju biti zaključene.

K tome, bila je i najgledanija (Netflixova) serija na neengleskom jeziku dok joj titulu nije preoteo inferiorniji, precijenjeni "Lupin". Prvi dio pete sezone "La casa de papel", tzv. "volume 1", mogao bi detronizirati "Lupina" i vratiti seriji prvo mjesto gledanosti. Posrijedi je jedno od kvalitetnijih izdanja "Kuće od papira", svakako kvalitetnije od prethodne četvrte sezone.

Možda bi peta sezona djelovala rastegnuto da nije raspolovljena na dva dijela, i da povremeno ridikulozni sapuničasti podzapleti, gurnuti preko granice uvjerljivosti, nisu ubijali napetost, ali ovako je prilično kompaktna u akciji i tenziji.

Prva od pet epizoda, u prosječnom trajanju od oko 50 minuta, počinje odmah u glavu, a ubrzo nam je najavljeno kako će se "sve promijeniti". "Šah-mat, kučkin sine", inspektorica Sierra (Najwa Nimri) zaskače Profesora (Álvaro Morte), vođu pljačkaša banke nazvanih po gradovima svijeta, poput Tokio (Úrsula Corberó, najveća zvijezda serije, nedavno viđena u blockbusteru "Snake Eyes").

Odlazak s praskom

Inspektorica je trudna, jer ova je serija i telenovela, ali "La casa de papel 5-1" nema vremena za telenovelu. Štoviše, izrešetat će sve balone sapunice prethodnih sezona. Recimo samo da je scena rađanja montažno ispresijecana žestokim puškaranjem.

Od nekadašnje "Marisol (ili Esmeralde i Rose Salvaje) sa strojnicama", kako smo nazvali seriju, ostale su takoreći samo strojnice. Esmeralda je napokon progledala i vidjela samo akciju s malo sapunice, umjesto sapunicu s puno akcije.

Ukratko, peta sezona "Kuće od papira" je "ratna", bez pravila. Specijalci prodiru u banku s teškom artiljerijom, a pljačkaši se brane i imaju ništa lakše naoružanje. Kreator Alex Pina ("White Lines", "Sky Rojo") pobrinuo se da ima dovoljno sinematične akcije i tenzije, pamtljivih audiovizualnih trenutaka (npr. obrada The Cureove pjesme "Friday I'm In Love" u jednoj "slow motion" sceni), ali i šokova i nevjerice.

Pina se u prijašnjim sezonama nije libio lišiti života neke važne likove (Nairobi, Oslo, Moskva), makar ih kasnije "oživio" u flashbackovima (Berlin još uvijek tako živi u seriji, vjerovali ili ne), no iako fanovi znaju da nitko nije siguran, svejedno će im teško pasti jedna smrt u "La casa de papel 5-1", ustvari najteže dosad. Jer, likove sad već dobro poznaju, dijele njihov osjećaj zajedništva i navijaju za njih, povezani s njima kao s prijateljima.

No, Pina se potrudio da lik ode s praskom, a tko zna, možda ga nekako i uskrsne u drugom dijelu pete sezone. Čini se da se Pina potrudio i da "Kuća od papira" ode s praskom ako je suditi po nastupnoj polovini finalne sezone. Ostatak, "volume 2", slijedi 3. prosinca, kad će možda još neki direktor neke firme dati zaposlenicima "day off" da gledaju "La casa de papel".

SERIJA: La casa de papel 5-1; akcijski triler; Španjolska, 2021. KREATOR: Alex Pina ULOGE: Álvaro Morte, Úrsula Corberó OCJENA: ****

19. travanj 2024 14:33