Overlay
Inspirirajte se

Novi trendovi kad je u pitanju uređenje najvažnije prostorije u domu: ‘mračne‘ plohe pokazuju hrabrost i dobar ukus, vrijeme je za crne kuhinje!

Foto Shutterstock
18. rujna 2020. - 15:56

Ma koliko imali predrasude prema nekim bojama u svojem životnom prostoru, ponekad smo slabi i prihvatimo stvari koje inače nikada ne bismo, ali eto hoćemo samo zato što su u trendu. Nekad se trendovi jednostavno 'zalijepe', toliko da izgube onu trendovsku čar. Evo, na primjer, da li se iznenadite kad uđete u nečiji 'sivi dom'?

Ne, jer svi danas u svoje domove unose sivo. Sivi zidovi, sive pločice, sivi namještaj... Nimalo uzbudljivo! Ima onih koji sivo ne bi ni u snu, a kamoli u svojoj sobi. Mnogi nikada ne bi željeli imati crvenu kuhinju, na primjer. Biste li vi svaki dan i tako godinama, mogli svako jutro pogledati u crvene plohe kuhinjskih elemenata i reći sebi: 'Još se nisam umorio/la od crvenog!' Vjerojatno ne bi, dosadilo bi toliko crvenog. A da li biste imali hrabrosti u svojem stanu napraviti nešto sasvim drugačije, na primjer odlučiti se za crnu kuhinju?

image
LIVING4MEDIA
Mondadori Portfolio

Bila bi to intrigantna odluka, jer valja priznati da crno ipak nosi u sebi dozu elegancije, čak odmjerenosti, a bome i hrabrosti. Pogledate li ove fotografije, morat ćete priznati sami sebi da crna kuhinja, ili tek djelomično crna daje toliko mogućnosti i toliko kombinacija da bi svaki dan uz jutarnju kavu mogli sebi reći da oko sebe vidite samo sklad.

Ljubi se s mesingom

Crno u kuhinji otvara mnoge kombinacije, pogotovo ako se hrabro odlučite za kompletno 'crnilo'. Tu se ne morate uopće zamarati s kakvim detaljima se zaigrati, jer crno ljubi mnoge boje, mnoge teksture, čak i mnoge dezene. Dizajneri interijera sugeriraju da crno valja kombinirati s mesingom i bakrom, nježnim tonovima drvenih ploha, a o bijelom da i ne govorimo. Sugeriraju, kako smo već spomenuli, i igru s teksturama, na primjer uz glatke plohe kuhinje koristite keramičke pločice s određenim plitkim 'reljefom' ili jednostavno neka budu hrapave, naravno u mjeri u kojoj će održavanje biti jednostavno i lako.

Uz crne kuhinjske elemente idu radne plohe u svim tonovima, od drvenih do mramornih. Ako ste raspoloženi za visoku eleganciju, možete izabrati radnu plohu od inoxa, ali tada morate znati da će čišćenje biti svakodnevno.

image
LIVING4MEDIA
Björnsdotter, Magdalena

Kad je već o održavanju riječ, valja napomenuti da se na crnim kuhinjama ne vide 'prsti' tako lako kao na bijeloj, pogotovu ukoliko se ne odlučite za plohe visokog crnoj sjaja. Takve plohe su i inače osjetljivije bez obzira na boju, što će znati i oni koji su se primjerice prevarili i na pod stavljali crne pločice visokog sjaja.

Ako pričamo o podovima u crnim kuhinjama, možemo do sutra, jer ima milijun kombinacija koje se bezglavo ljube s crnim. Ako ćete one vječne crno-bijele pločice nećete pogriješiti. Ako ćete mramorne ili imitaciju, opet je sjajan spoj s crnim. Izvrsno je u takve kuhinje ići s drvenim podom, parketima, brodskim daskama ili čak pločicama koje oponašaju drvo, pa na koncu i s običnim duguljastim pločicama u zemljanim svijetlim tonovima koje se mogu složiti u 'riblju kost' pa će cijelom prostoru dati poseban efekt.

Kad ste se već odlučili za ovakav oštar zaokret u izgledu svoje kuhinje, opustit ćete se pri izboru detalja koji čine svaku kuhinju, od posuđa, porculana, čaša... do malih kućanskih aparata. Tosteri, multipraktici, friteze, aparati za espresso... što sve ne, danas je nude u toliko boja da se teško odlučiti. To će možda biti i onaj najteži i najslađi zadatak, što od svega staviti na crne kuhinjske elemente.

image
LIVING4MEDIA
14. travanj 2024 17:30