Overlay
‘La Piscine‘

Kultni film čija je estetika prožela cijelo ovo ljeto: podsjetimo se što je to tako čarobno u hitu iz 1969. godine...

Piše T.S.M.
Foto Profimedia
31. kolovoza 2021. - 14:27

"La Piscine", kultni film Jacquesa Deraya, iz 1969. godine s Romy Schnieder i Alainom Delonom u glavnim ulogama, nadahnuo je u posljednje vrijeme cijeli jedan pravac u estetici. Kopiraju se kostimi za koje je zaslužan genijalni André Courrèges, nekadašnji učenik Cristobala Balenciage, umjetnik koji je iznad svega cijenio jednostavnost siluete, a osobito kupaći kostimi geometrijskog kroja u neutralnim bojama koji lijepo naglašavaju Schneideričin preplanuli ten.

Fascinantna je, zapravo, cijela kostimografija, upotpunjena kreacijama Paca Rabbanea i Pierrea Cardina – elegantna, bezvremenska i oličenje onoga što nazivamo stilom, kad želimo naglasiti njegovu razliku od mode.

Kopira se unutrašnje i vanjsko uređenje veličanstvene vile na jugu Francuske u kojoj se odvija radnja: prirodna paleta boja s naglaskom na zemljane tonove te povremene bljeskove tirkiznoplave, bijele i zelene.

image
Iftn/United Archives/Profimedia

Kopiraju se čak i način na koji mediteransko sunce osvjetljava likove i predmete u filmu, dramatične sjene gustog zelenila u vrtu koje skriva vilu od znatiželjnika, gotovo živi odsjaji bazena iz naslova filma... Sve ste to posljednjih mjeseci mogli vidjeti u modnim kampanjama i na društvenim mrežama, prepoznala to publika kao utjecaj ovog filma ili ne.

U filmu je svaki od spomenutih elemenata na neki način lik za sebe. Marianne (Schneider) i Jean-Paul (Delon) žive slobodno, lijeno uživaju u ljetu pored bazena u veličanstvenoj vili nedaleko Saint Tropeza, no njihovu idilu poremeti posjet Marianneina bivšeg ljubavnika (Maurice Ronet) i njegove kćeri (Jane Birkin). Sve se mijenja, a film postaje dramatična mješavina dubokih pogleda, dvosmislenih replika i seksualne napetosti, dok posebnu draž svemu daje način na koji kamera gledatelja uvodi u unutrašnji svijet likova i njihove napete odnose, motive i skrivene misli...

U pozadini svega je i intrigantan odnos Schneiderove i Delona u stvarnom životu: par se zaljubio desetljeće ranije na setu filma "Christine", da bi Delon nakon četiri godine veze prekinuo s Romy uz poruku "Otišao sam s Natalie u Meksiko". Ponovni susret pred kamerama itekako je intrigirao javnost, a  znatiželjnici nisu ostali uskraćeni za atrakciju jer je kemija među njima itekako očita. Javnosti je jako zanimljiva bila i tada 22-godišnja Birkin jer je samo par mjeseci ranija snimila za to vrijeme skandalozan duet "Je t'aime… moi non plus", a njezin ljubomorni ljubavnik Serge Gainsbourg je dojurio u Saint Tropez kako bi se uvjerio da je Delon neće zavesti...

image
Mpp/Bestimage/Profimedia

Sve to zajedno uistinu je neponovljiva mješavina i stoga nas ne čudi što je "La Piscine" još jednom došao u fokus. I drago nam je zbog toga.

Pratite Stil i na Instagramu!

https://www.instagram.com/p/CSya3l9s0Ke/
25. travanj 2024 04:19