Overlay
‘The Crown 5‘

‘Kruna‘ ostaje sjediti na tronu: ako peta sezona možda nije gotovo bezgrješna kao prethodne četiri, serija još uvijek zavrjeđuje krunu prestižne dramske televizije

Piše Marko Njegić
Foto Netflix
11. studenog 2022. - 18:16

Kvalitetna serija o britanskoj kraljevskoj monarhiji ide dalje. Petu sezonu Netflixove “Krune”/”The Crown” ne može zaustaviti ni nedavna smrt kraljice Elizabete II, niti kritike na račun toga što si previše dopušta umjetničku slobodu u povijesnoj seriji koja od samih početaka nije uvijek bila povijesno točna.

Tvorac serije Peter Morgan (“Posljednji kralj Škotske”, “Frost/Nixon”) imao je takav slobodno-umjetnički pristup i kao scenarist filma “Kraljica”, ali Elizabeta II. je tada, 2006., bila još živa i nije ju naslijedio princ Charles. Šesnaest godina poslije, dogodilo se upravo to: kraljica je umrla i Charles je zasjeo na prijestolje.

Stoga, točno dva mjeseca nakon Elizabetine smrti, škakljiv je segment pete sezone kad Charles smatra da bi njegova majka trebala abdicirati kao “ostarjeli monarh” i on preuzeti kraljevski tron kao mlađi, netko tko nije “out of touch”, posebno što se u vezi s time sastao s premijerom Johnom Majorom (Jonny Lee Miller; “Trainspotting”), koji je predmetne scene u seriji opisao kao “štetne i neistinite”.

Devedesete godine prošlog stoljeća, vrijeme radnje “Krune 5”, najkontroverznije je doba za kraljevsku obitelj. Nakon tačerovskih osamdesetih u četvrtoj sezoni (Gillian Anderson kao Margaret Thatcher), serija je dogurala do razdoblja kad je monarhija punila žute stupce na turbulentnom braku Charlesa i princeze Diane, koje sada glume Dominic West i Elizabeth Debicki, preuzevši uloge od Josha O’Connora i Emme Corrin.

Oni su glavni likovi uz, naravno, kraljicu Elizabetu, sada u tumačenju Imelde Staunton ("Vera Drake"), dostojne nasljednice Claire Foy i Olivije Colman. Foy se pojavljuje u crno-bijelom uvodu prve epizode i kao mlada Elizabeta porinjuje kraljevsku jahtu nazvanu "Britannia", u prigodnom govoru rekavši "Nadam se da će se ovo potpuno novo plovilo pokazati pouzdanim i postojanim, sposobnim izdržati svaku oluju".

Jahta simbolizira kraljevsku monarhiju, možda i kraljicu koju, nakon "reza" s prošlosti na sadašnjost, vidimo na pregledu kod doktora. S tom jahtom Charles i Diana odlaze na krstarenje, "drugi medeni mjesec", no pukotine u njihovom braku su tolike da mogu potopiti "Britanniju". "Ne dajem nam više od šest mjeseci", govori Diana kad se vrati s krstarenja.

Debicki je jako dobra kao Diana, ali treba proći nekoliko epizoda da gledatelj zaboravi na interpretaciju njezine prethodnice Corrin i, posebice, Kristen Stewart u filmu "Spencer", te da smetne s uma da smo glumicu nedavno gledali u "Tenetu" gdje je, koincidencije li, također bila u toksičnoj vezi s muškarcem i boravila na jahti, a i zanemari njezinu visinu (za 12 centimetara viša od Diane, za sedam od Westa).

"The Crown 5" najviše se bavi brakom/bračnim brodolomom u kraljevskoj obitelji, razotkrivanjem istine iza glamurozne fasade i Dianine naizgledne bajke. Izvana je njezino vjenčanje djelovalo kao bajka, iznutra kao "loš san", kako sama veli. Diana je nesretna i nakon razdvajanja od Charlesa, uzrokovanog njegovim "bliskim prijateljstvom" s Camillom Parker-Bowles (Olivia Williams), potenciranim telefonskim seksom koji je procurio u javnost, ona za sebe kaže da nije "ni oženjena, ni singl, ni ‘royal‘, ni ‘normal‘...".

Neke od najboljih scena pete "Krune" tiču se Diane i njezinih intimnih ispovjedi u intervjuima poput onog za knjigu Andrewa Mortona i BBC, prisjećanja na nesretno djetinjstvo, iskradanja u kino na projekciju "Apolla 13" s biznismenom Dodijem al-Fayedom (Khalid Abdalla) koji je producirao filmove poput Oscarom nagrađenih "Vatrenih kočija".

Glumica ima nekoliko dojmljivih "licem u lice" konfrontacija s veteranima poput Staunton i Jonathana Prycea ("Brazil", "Sutra nikad ne umire", "Dvojica papa") u ulozi kraljičina supruga, princa Philipa, koji je podsjeća na "jedino pravilo", da "mora biti odana mužu i ovoj obitelji u javnosti".

Kad Diana nestane iz kadra ili epizode, ona gledatelju nedostaje, a to se tu i tamo događa. Sezona 5 znade izgubiti Dianu iz vida i pogubiti se u podzapletima, kao u oslikavanju neobičnog prijateljskog odnosa Philipa i 30 godina mlađe Penny Knatchbull (Natascha McElhone) ili ponovnom susretu princeze Margaret (Lesley Manville nakon Vanesse Kirby i Helene Bonham Carter) s Peterom Townsendom (Timothy Dalton).

Pojedini dijelovi djeluju suvišno, npr. epizoda vezana za smaknuće članova ruske carske obitelji Romanov i reperkusije tog čina (je li ih Elizabetin djed George V mogao spasiti?), ali ne i pogođeni flešbekovi posvećeni Dodiju. Ipak, i u takvim trenucima se može uživati u glumačkim partijama, kao i prilici da opet gledate zvijezdu s kraja devedesetih McElhone ("Trumanov show", "Ronin") i bivšeg Jamesa Bonda.

A povremene prazne hodove, osim izvrsne glume, popunjava i profinjena akademska režija s osjećajem za dramu i fatum nesretne Diane koja u jednoj "proročanskoj" sceni zamalo doživi sudar zbog neispravnih kočnica. Ako peta sezona možda nije gotovo bezgrješna kao prethodne četiri, "The Crown" još uvijek zavrjeđuje krunu prestižne dramske televizije.

SERIJA: The Crown 5; drama; SAD/Velika Britanija, 2022. KREATOR: Peter Morgan ULOGE: Imelda Staunton, Elizabeth Debicki OCJENA: ****

20. travanj 2024 12:29