StoryEditorOCM
Više od sportapod nadzorom

Pistorius pušten na uvjetnu slobodu, oglasila se majka ubijene djevojke: ‘U znak žalosti služim doživotni zatvor‘

5. siječnja 2024. - 09:37

Oscar Pistorius, 37-godišnji nekadašnji paraatletičar, pušten je ovog petka, nakon 11 godina, na uvjetnu slobodu nakon ubojstva svoje tadašnje djevojke Reeve Steenkamp, javlja francuska novinska agencija AFP.

Južnoafrikanac Pistorius stekao je pravo na uvjetni otpust u ožujku 2023. godine nakon što je odslužio polovicu od 13 godina i pet mjeseci kazne za ubojstvo. Uvjetni otpust dobio je 24. studenoga, a na snagu je stupio ovog petka.

„U znak žalosti služim doživotni zatvor“, ovim je povodom izjavila June Steenkamp, majka ubijene djevojke, dok Pistorius ne smije razgovarati s medijima, što je jedan od uvjeta njegove slobode.

Južnoafrički Odjel za zatvorske službe (DCS) priopćio je kako će Pistorius biti pod nadzorom DCS-a, a bit će podvrgnut uvjetima otpusta dok mu kazna ne istekne u prosincu 2029. godine. Bit će mu dodijeljen i službenik za praćenje, kojeg će bivši paraolimpijac morati obavještavati kada će tražiti posao ili se seliti. Kao dio uvjeta Pistorius će također morati pohađati programe o nasilju temeljenom na spolu i nastaviti s terapijskim seansama o upravljanju bijesom. Očekuje se da će živjeti u Pretoriji.

image

Reeve Steenkamp i Oscar Pistorius

AFP

U noći s 13. na 14. veljače 2013. godine Pistorius je ubio tadašnju svoju djevojku, diplomiranu pravnicu i manekenku Reeve Steenkamp, pucajući četiri puta kroz vrata svoje vile u Pretoriji. Na sudu se branio govoreći kako je mislio da puca na provalnika.

Pistorius je nekadašnji šesterostruki paraolimpijski prvak s amputacijom obje noge od djetinjstva, a ušao je u sportsku povijest kada je na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu nastupio na 400 metara u konkurenciji sportaša bez invaliditeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:21