StoryEditorOCM
Više od sportaBarry Brigu

Bivši hajdukovac preživio razoran potres, prisilno slijetanje i ples na rubu smrti... Što ga čeka sljedeće!?

13. siječnja 2024. - 09:03

Svijet je obišla vijest kako su nogometni reprezentativci Gambije prolazili pravu dramu na letu za Obalu Bjelokosti gdje će nastupati na završnici Afričkog kupa nacija. Zrakoplov s momčadi za koju nastupa i bivši veznjak Hajduka Hamza Barry (29) morao je u srijedu prisilno sletjeti zbog iznimno niske razine kisika u putničkoj kabini. Zbog toga se većina igrača čak i onesvijestila.

Zrakoplov koji je u srijedu putovao za Abidjan, morao se već nakon devet minuta leta vratiti glavni grad Gambije Banjul. Samo brza reakcija pilota spasila je reprezentativce, među kojima i bivšeg igrača Hajduka. Mnogi su putnika su i poslije jako teško dolazili svijesti, a i kasnije su sojećali posljedice, jaku glavobolju.

Gambijci su potom tek iz drugog pokušaja u četvrtak navečer stigli u Obalu Bjelokosti, u glavni grad Yamoussoukro.

- Svi smo utonuli u san zbog nedostatka kisika, neke igrače nismo uopće mogli probuditi. Da je let potrajao još pola sata svi bismo bili mrtvi! Čudno je da nam u putničkoj kabini uopće nisu ‘iskočile‘ maske s kisikom. Srećom pilot je to shvatio i odmah vratio zrakoplov - rekao je za BBC Sport izbornik Gambije Tom Saintfiet.

Međutim, i ranije su u završnici kvalifikacija za ovo natjecanje Gambijci i Barry imali pravu dramu. Ključnu utakmicu igrali su u rujnu s Kongom u Marakešu, jer u domovini nemaju adekvatan stadion koji zadovoljava uvjete za taj nivo natjecanja. Dogodilo se da je marokanski grad dva dana prije termina susreta pogodio razoran potres u kojem je poginulo čak dvije tisuće ljudi. Unatoč tome, samo dva dana nakon potresa, susret je odigran.

image
Vojko Bašić/Cropix

Dio igrača Gambije nije želio igrati tu utakmicu. Bili su u velikom strahu i pričali su da im se od ljuljanja tla činilo kao da se zrakoplov zabio u njihov hotel. No, svejedno je utakmica odigrana. Rezultat 2:2 odveo je Barryja i Gambijce na završnicu.

Nisu potresi, prisilna sletanja pri čemu su zaista plesali čak i na ivici smrti, jedini problemi za Gambiju i Hamzu Barryja. Prije polaska u Obalu Bjelokosti zbog svađe s čelnicima Saveza oko premija za plasman na završnicu našli su se na udaru javnosti i navijača jer su zbog toga igrači bojkotirali trening. Dio navijača demolirao je zbog toga stadion u gradu Bakau. No, čini se da je barem taj problem iza njih, da su došli do dogovora sa Savezom.

Barry je od 2017. do 2020. godine bio igrač Hajduka. Od kolovoza prošle godine gambijski veznjak je u danskom Vejleu.

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:31