StoryEditorOCM
Vaterpololiga prvaka

Zadnji dvoboj u Poljudu ove godine: Jadran je protiv ‘mađarskog stroja‘ pao tek nakon raspucavanja peteraca

Piše Iva Majić
5. prosinca 2023. - 20:37

Stroj koji ne zna za poraz ove sezone. Ferencvaros, momčad u kojoj su sve do jednog reprezentativci Mađarske, Italije, Grče ili Srbije, nastavila je stopostotni niz pa je i u 23 utakmici upisala pobjedu. Ovaj put malo teže, jer je protiv Jadrana u zadnjem kolu u skupini Lige prvaka slavila tek nakon boljeg raspucavanja peteraca 20:17.

Ali prvaci Hrvatske pokazali su kako nisu u zadnjem ovogodišnjem klupskom susretu došli „spustiti gaće”. Za one koji su se našli na tribinama poljudskog bazena, zasigurno nisu požalili. Vidjelo se u igri „jadranaša” kako pobjedom žele isprati onaj zasigurno bolan poraz protiv Juga u finalu Kupa u Zadru, pa ipak se nije previše tugovalo nakon izgubljenih bodova. Naime, ova utakmica nije imala nikakvo rezultatsko značenje, budući da su oba sastava već prije osigurala četvrtfinale Lige prvaka, pa je donekle večerašnji dvoboj bio i revijalan...

Imali su domaćini minimalno vodstvo nakon prve četvrtine (3:2), ali se ona brzo istopila na otvaranju druge dionice kada je Mandić vezao dva pogotka s desne strane za. No, nije to bila najava nekog ranog odvajanja gostiju, jer ipak i u Jadranu ima onih koje se ne treba posebno predstavljati, pa je tako Bukić vratio vodstvo kad je pogodio za 6:5. No, prvo poluvrijeme je zavšilo sa 7:7.

Imali su Splićani veliku priliku za plus dva, ujedno i najveću prednost neke momčadi u susretu do tada. Nakon što je Marinić Kragić početkom treće četvrtine realizirao peterac za 8:7, minutu odmora pozvao je trener Marelja. No, akcija je naizgled krenula dobro, ali je Radović s desnog krila nespretno dodao loptu i od mogućih 9:7 za domaće, brzo je Ferencvaros vratio rezultat u svoju korist (9:8 za goste).

U zadnjih osam minuta ušli smo s rezultatom od 12:10 za„mađarski stroj”. U tome je sigurno pomogao Vogel s do tada devet obrana, koji je bio raspoloženiji među vratnicama, u odnosu na Anića koji je skupio tek dvije. No, na stranu i vratari, dojam je kako je Ferencvaros igrao u nekoj trećoj, možda četvrtoj brzini. Jadran se puno više mučio ne bi li došao do gola, i kad bi Splićani signalizirali neko moguće veće odvajanje, brzo bi gosti odgovorili kako od toga neće biti ničega.

Pa ipak... minutu i 43 do kraja susreta, nakon dužeg vodstva gosta, za 15:15 je pogodio Bukić. No, pravo uzbuđenje uslijedilo je tek u sljedećem napadu, kad je za 16:16 loptu u gol doslovno nekako „ugurao” Fatović. A onda show za kraj, prava obrana Jadrana za odluku o pobjedniku na peterce.

Svi igrači Ferencvaroša bili su precizni, dok kod Jadrana nisu realizirali Butić i Radović.

Jadran je, ka što smo već i napisali, ovaj dio Lige prvaka zaključio s drugog mjesta u skupini, čime je osigurao proljeće u Europi i mjesto među najboljih osam. Slijedi sada duža stanka od klupskih natjecanja zbog reprezentativnih obaveza, a poziv na pripreme u Zgarebu je dobilo čak deset „jadranaša”.

JADRAN – FERENCVAROS 16-16, 17:20 (3:2, 4:5, 3:5, 6:4, peterci 1:4)

Split, Bazen u Poljudu.

Gledatelja: 400.

Suci: Nikolaos Boudramis (Grčka) i Frank Ohme (Njemačka)

JADRAN: Anić (2 obrane), Čagalj, Marinić Kragić 2, Radan, Butić 3, Pejković 3, Bukić 3, Harkov 1, Radović 2, Vrlić, Fatović 1 (1), Dužević 1, Marcelić (obrane). TRENER: Jure Marelja.

FERENCVAROS: Szakonyi, Mandić 3 (1), Pohl 1, Merkulov 2, Argyropoulos 4 (1), Di Somma (1), Fekete 1, Vigvaro, Nagy, Molnar 1, Jansik 3 (1), Damonte 1, Vogel (10 obrana). TRENER: Balazs Nyeki.

PETERCI: Jadran 1/1, Ferencavrso -

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jadran 9/13, Ferencvaros 4/7

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:08