StoryEditorOCM
Vaterpolona višnjiku

Tko će podići prvi trofej sezone? ‘Jadran je na papiru favorit, ali Jug ima rutinu igranja finala. A čudno je...‘

Piše Iva Majić
1. prosinca 2023. - 16:07

Za vikend nas u Zadru očekuje "festival vaterpola", kako smo uostalom već ranije i pisali. Jadran, Jug, Solaris i Primorje, borit će se za prvi trofej ove sezone, a bit će to onaj u Kupu. Ne sumnjamo kako će na Višnjiku atmosfera biti uzavrela, a oni koji se nađu među publikom, neće biti razočarani, jer će u bazenu moći gledati samo najbolje od najboljih.

Danas nas očekuju polufinalni susreti, a muško finale je na rasporedu u subotu od 20:05, pa iako se još ništa nije odigralo, i nikoga se ne podcjenjuje, jasno je da većina u borbi za pehar vide splitsku ili dubrovačku momčad.

- Solaris i Primorje su ove sezone pokazali kako mogu pružiti odlične partije. Jug i Jadran osciliraju, ali za pretpostaviti je da će biti u nekom određenom vrhuncu forme. Moglo bi biti neugodno za obje momčadi u polufinalu, sve ovisi kako će se otvoriti utakmica, može biti neizvjesno, ali mislim da neće biti većih problema za Jug i Jadran – započeo je Mile Smodlaka, legenda dubrovačke momčadi, a i bivši trener Splićana koji trenutno radi u omladinskom pogonu.

Polufinalni parovi su Jug i Solaris koji prvi igraju od 17 sati, a zatim će drugog putnika za finale donijeti utakmica Jadrana i Primorja koja je na rasporedu od 18:45. Za one koji nisu "kampanjci" kad je u pitanju praćenje ovog sporta, možda bi im kroz glavu mogao proći onaj stih Parnog Valjka koji se pita: "gdje je mladost nestala". Jasno, trebali bi napisati Mladost, a zagrebački sastav je zapeo u kvalifikacijama u kojima je u grupi A prvo mjesto zauzelo Primorje. Tako nakon niza godina, u borbi za trofej u Kupu, neće biti sastava sa Save.

- Malo to je čudno, ali s obzirom na prikazano u sezoni, nije iznenađujuće. Solaris i Primorje igraju dobro, kako u Regionalnoj ligi, tako i u Europi. Mladost se uvijek očekuje među četiri najbolje, ali trenutno je u neobjašnjivom stanju... U Zadru će svakako biti oni koji su to zaslužili prikazanom igrom kroz sezonu – nastavio je Smodlaka.

Ako bi pogledali već prema mogućem finalu kojeg svi prognoziraju, može li se nekog etiketirati kao favorita?

- Unatoč dosta pojačanja u Jadranu od ove sezone, vidjeli smo da su za sada sve utakmice između njih i Juga bile neizvjesne. Za očekivati je i sada tako, ako uđu u finale. Jug je jedna momčad koja već 20 godina igra finala, navikli su na to i imaju rutinu. Iako je Jadran na papiru favorit, ne bih sa sigurnošću rekao da će to biti lagano i uvjerljivo. Jug je pokazao da može parirati, bez obzira na manjak igrača u rotaciji u odnosu na "jadranaše" – misli Smodlaka.

Dva puta su se ove sezone sastajali prvaci Hrvatske i "gospari" koji su i branitelji naslova u Kupu. U Gružu je završilo 12:11 za goste, pogotkom Lorena Fatovića sedam sekundi prije kraja, a u Poljudu su odlučivali peterci u kojima su slavili Dubrovčani (14:12 za Jug). Dakle, sve "na nož" i u egalu...

- Jug igra neugodnu igru, bez klasičnog centra, a bilo je to i za očekivati kad su izbacili roster na početku sezone. Jadranu to ne odgovara i zadaje mu puno problema, još ako se Popadić nađe na dobrom nivou... Ali, unatoč tomu, malu prednost dajem na stranu Jadrana – zaključio je Mile Smodlaka.

Finale je lagano za prognozirati, ali ne i pobjednika subotnje utakmice. Još nije poznato tko će podići prvi trofej u sezoni, ali jedno je sigurno – dobrog vaterpola neće nedostajati, jer ipak će se u bazenu naći više od pola reprezentacije koja se okrunila titulom prvaka Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:26