StoryEditorOCM
Vaterpolofinale

Spremaju li Splićani obranu titule? Na Poljudu nije moglo bolje proći, ali pravi ispit je danas

Piše Iva Majić
24. svibnja 2024. - 12:45

Kraj tjedna donosi “poslasticu” u bazenu, odnosno nastavak dvoboja Jadrana i Jug Adriatic Osiguranja za naslov prvaka Hrvatske. Prva utakmica odigrala se u Poljudu još prije dva tjedna, a splitska momčad uvjerljivo je nadigrala goste s 14:10 i tako povela 1:0 u finalnoj seriji. No, borba za “najteži trofej” u sezoni je maratonska utrka. Tko će prije do tri pobjede, pa nije bilo mjesta euforiji kod branitelja naslova, kao ni “depri” kod jugaša.

Za one koji se pitaju, zbog čega je bio toliki razmak između prvog i drugo “čina” finala jesu utakmice u Europi. Jadran je u međuvremenu u Marseilleu igrao posljednji susret četvrtfinala Lige prvaka, dok je Jug AO u Rijeci sudjelovao na Final Fouru Eurokupa. No, jasno, perfekt glagola sudjelovati ne prikazuje najbolje ono što je momčad trenera Vjekoslava Kobešćaka napravila na Kantridi. Naravno da nisu samo sudjelovali. Bilo je to olujno Jugo na Kvarneru za 71. trofej u Gružu, a 44. u ovom stoljeću dubrovačkog kluba.

image
Tom Dubravec/Cropix

Eto, sada smo malo ponovili gradivo za one koji su zaboravili na vaterpolo u proteklih 15-ak dana. Priču oko Europe smo zatvorili za ovu sezonu i svi pogledi se okreću prema domaćem prvenstvu.

Gostovanja u Gružu nikad nisu lagana, ali sigurno da Splićani lakše dišu zbog trenutnih 1:0 u seriji. No, Jure Marelja naglašava kako ne treba povlačiti paralele s prvom utakmicom u poljudskom bazenu.

- Mislim da ta utakmica nije mjerilo, nije referentna - govori trener Jadrana i dodaje:

- Jug je tada bio u recimo podređenom položaju budući da prije gostovanja u Poljudu nisu igrali 15 dana niti jednu utakmicu. Imali su tada u Splitu i nekoliko neprisiljenih pogrešaka, što je dosta usmjerilo susret. Zato očekujem u Dubrovniku sasvim drugačiju situaciju. Onu prvu utakmicu u Splitu treba što prije zaboraviti, i rezultat i način na koji smo pobijedili. U Gružu nas čeka nešto sasvim drugo, u ambijentu koji je neugodan svakom gostu. Naša je primarna zadaća zaustaviti jugaše u njihovoj nakani da se razigraju na početku i mislim da onda imamo otvorenu utakmicu - zaključio je Marelja.

image
Tom Dubravec/Cropix

Jugov trener Vjekoslav Kobešćak također se referirao na splitsku utakmicu.

– Jadran je tada bio puno bolji. U prvoj četvrtini smo mi još nešto dobrog i odigrali, ali kasnije je sve bilo i slabo, s puno pogrešaka i još više nediscipline u našoj igri. Mi sigurno s onakvom izvedbom iz Splita ne možemo parirati Jadranu – naglasio je trener Jug Adriatic osiguranja i dodao.

– U Rijeci smo bili vrlo dobri, ali uspoređujući naše tamošnje suparnike s Jadranom moram reći da obje momčadi, dakle Sabadell i Primorje nisu ni blizu splitskom sastavu. Mi smo sigurno došli do europskog trofeja, zadovoljan sam igrom, ali naglašavam to nisu bili protivnici razine i kvalitete Jadrana. Nadam se u petak i još boljoj igri od dobrih utakmica u Rijeci jer jedino tako možemo izjednačiti finalnu seriju. Jadran je snažan, baš jak i ne zavaraju nas njihovi nastupi u Europi. Od početka sezone su isticali da im je najvažnije Prvenstvo Hrvatske. Kada su kako se kaže ‘pravi’, sigurno su jedna od najboljih europskih momčadi.

Nadodajmo kako jugaši kompletni dočekuju u Dubrovniku goste koji su i dalje lišeni usluga Luke Bukića koji je još uvijek u statusu oporavljenika nakon loma ruke. Utakmica Juga AO i Jadrana počinje od 19.00 sati, a za one koji neće moći biti na tribini, prijenos je na HTV 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 12:46