StoryEditorOCM
Vaterpolodva jadrana

Jadran iz Herceg Novog prvi put ove sezone svladao hrvatskog prvaka, nesretno je bilo raspucavanje peteraca

Piše Dean Bauer/SN
25. studenog 2023. - 21:25

Dva su Jadrana ostala dosljedna. Naime, u zadnjih mjesec i pol dana ili točnije od 7. listopada pa do ove subote, 25. studenoga, Splićani i Hercegnovljani su odigrali ukupno 4 utakmice. Po dvije u Ligi prvaka odnosno Premier ligi. Sve četiri su bile dramatične, uzbudljive, neizvjesne do same završnice. Bilo je trenutaka u tim utakmicama, pa tako baš i u recentnoj odigranoj u Trebinju, u kojoj bi netko od suparnika ubilježio vrlo visoko vodstvo, ali ono nije bilo jamstvo slavlja.

Primjerice u Splitu je Jadran u prvom međusobnom sučeljavanju u Premier ligi vodio i 7 golova razlike početkom zadnje četvrtine (15:8), pa su spašavali pobjedu (15:14). Tako i sada. U zadnjoj utakmici prvog dijela sezone Premier lige, skupine Zapad, borbe za poredak od 1. do 3. mjesta, prvak Crne Gore je vodio tri razlike (10:7) sredinom treće četvrtine, pa se svejedno u zadnjih 8 minuta ušlo u egalu (10:10).

U subotnju večer u Trebinju (BiH), domaćem bazenu Jadrana (HN) ove sezone jer je njihov neupotrebljiv, crnogorski je prvak vodio cijelim tijekom susreta. Otvorili su s 2:0, imali i 3:1, da bi u zadnjim sekundama prve četvrtine smanjio Duje Pejković na 3:2. Početkom druge četvrtine, prvo izjednačenje. U prvom napadu, s desne je strane zabio Crnogorac, ali u splitskim redovima, ljevak Đuro Radović za 3:3.

Još će jednom u ovom dijelu igre hrvatski prvak izjednačiti (4:4 – Loren Fatović, apsolutno najbolji pojedinac u splitskom sastavu), ali tada slijedi nekoliko pogrešaka našeg prvaka. Kako u obrani, tako i u napadu (izgubljena lopta, primjerice). U utakmici, to se kažnjava žestoko. Jadran Herceg Novi je u samo nekoliko minuta otišao na +3 (7:4). Na poluvremenu još uvijek vodstvo Crnogoraca (8:6), da bi početkom treće dionice Loren Fatović zatražio loptu i odlučio - “sada ja rješavam”. Ne, naravno da nije baš tako bilo, niti je to igrač rekao, ali ostaje činjenica da je najveće ljetošnje pojačanje Jadrana, hrvatski reprezentativac, Loren Fatović odigrao možda i najbolju četvrtinu sezone. Gol za 8:7, a kada je suparnik otišao na 10:7, u zadnje dvije i pol minute četvrtine, Fatović je pogodio triput! Izjednačenje - 10:10, apsolutno na krilima hrvatskog šila s lijeve strane, Lorena Fatovića koji je samo u toj četvrtini postigao 4 pogotka. Svi golovi Splićana, njegovo su djelo.

Zadnja četvrtina. Kao da smo na početku, egal je, samo što je malo minuta do kraja. Tada startaju konačno i čvrste, granitne obrane s obje strane. Doduše, imaju one i svoju cijenu jer su tri osobne zaradili Pejković i Biljaka od splitskih igrača.

Pet minuta prije kraja, Rus u redovima Jadrana (HN), Dmitrij Holod ponovo vraća prednost na stranu Crnogoraca. Minute opako klize, cure čini se poput slapa, nema gola Splićana. Sve do minutu i pol prije kraja. “Sijeva kontra”, a u njoj... ne morate ni pitati. Loren Fatović! Poravnanje, 11:11, Lorenov 6. gol na utakmici!

Utakmica će pobjednika dobiti petercima. I dobila je. Pobjednik je Jadran. No, iz Herceg Novog. Prvi put su ove sezone svladali Splićane, a zasluge idu vrataru Darku Đuroviću koji je obranio udarce Fatoviću i Harkovu.

Konačan poredak natjecanja od 1. do 3. mjesta skupine Zapad, Premier lige: Jadran Split 8, Jug Adriatic osiguranje 8 i Jadran (HN) 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 00:12