StoryEditorOCM
Vaterpolou Fukuoki

Hrvatska svjetsko prvenstvo otvara s Argentinom, a osim medalje, europski prvaci ‘love‘ i kartu za Pariz

Piše Iva Majić
16. srpnja 2023. - 10:16

Pula, Rim, Dubrovnik, Herceg Novi, Los Angeles i Fukuoka. Na prvu bi pomislili kako se radi o nekakvoj putničkoj agenciji koja je sastavila “ludu” ljetnu turu po svijetu. Međutim, riječ je o hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji i njihovom putu do Svjetskog prvenstva u Fukuoki, koje je na rasporedu od 17. do 29. srpnja. 

Sati, ili bolje rečeno dani u teretani i kilometri preplivani u bazenu u dugim pripremama, a sve s ciljem da se dođe do osme medalje za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima. Barakude su u skupini “C” s Argentinom, Mađarskom i domaćinom, Japanom. 

Turnir otvaraju u ponedjeljak u devet sati ujutro po našem vremenu s reprezentacijom iz Južne Amerike. Srećom da nismo na nogometnim travnjacima, nego u bazenu, pa europski prvaci ne bi trebali imati većih problema na premijeri ovog Prvenstva. “Derbi” naše skupine igrat će se u srijedu, “na tašte”, kada će Barakude u pet ujutro po hrvatskom vremenu snage odmjeriti s reprezentacijom Mađarske. Bit će to repriza finala iz Spaladium Arene, i vjerojatno dvoboj koji će odlučiti o prvom mjestu u našoj skupini. Protiv domaćina Prvenstva igramo u petak u 12 sati, a iako Japan nije toliko zvučno ime u vaterpolu, nećemo bodove upisati prerano, jer ipak se radi o uvijek nezgodnom suparniku.

Slično kao i u Splitu 

Pripreme Barakuda krenule su još tamo 8. lipnja u Istri, kada su europski prvaci opako počeli trenirati za napad na svjetski tron. Tada je izbornik Ivica Tucak na raspolaganju imao 21 igrača, ali 15 će predstavljati Hrvatsku na Prvenstvu.

U Japan su otputovali vratari Marko Bijač i Toni Popadić, centri Ivan Krapić i Josip Vrlić, braniči Rino Burić, Andrija Bašić, Marino Čagalj i Marko Žuvela, te napadači Konstantin Kharkov, Luka Bukić, Ante Vukičević, Franko Lazić, Zvonimir Butić, Filip Kržić i Jerko Marinić Kragić

Po popisu je vidljivo kako nije bilo velikih promjena u sastavu Hrvatske u odnosu na Europsko prvenstvo u Splitu. Umjesto Ivana Domagoja Zovića premijerno će na velikom natjecanju za seniorsku reprezentaciju nastupati Splićanin Butić. Međutim, težak udarac za Hrvatsku je izostanak Lorena Fatovića, koji neće biti u Japanu zbog ozlijede prsta, ali povratnik u nacionalnu vrstu je Vukičević. Također, umjesto braniča Matiasa Biljake, tu je Čagalj.

Vaterpolisti su na ovo svjetsko prvenstvo otputovali s puno većim očekivanjima javnosti, u odnosu na ono prošle godine u Mađarskoj. Međutim, i tada su Barakude u pomlađenom sastavu došle u polufinale, ali su u borbi za medalje prejake bile reprezentacije Španjolske i Grčke, pa su se kući vratili kao četvrti na svijetu. Hrvatska sada ipak dolazi kao prvak Starog kontinenta, a prošlogodišnjih čak osam debitanata na velikim natjecanjima, ne možemo više smatrati tako "zelenima".

"Viza" za Pariz

Ulog je velik, jer osim medalje, tu je i "karta za Pariz". Naime, ovo je prvi krug kvalifikacija za Olimpijske igre sljedeće godine, jer prvoplasirane i drugoplasirane momčadi osiguravaju svoj nastup na najvećoj sportskoj pozornici. Bilo bi odlično kada bi se mogao izbjeći onaj "Rotterdam iz veljače 2021.", pa odmah osigurati svoju vizu.

Hoće li Hrvatska u tome uspjeti i jesu li europski prvaci spremni za stepenicu više? Saznat ćemo u danima ispred nas, a sve utakmice možete pratiti u prijenosu na drugom programu HRT- a.

Skupine na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki

Skupina A: Australija, Grčka, Kazahstan, SAD

Skupina B: Francuska, Italija, Kanada, Kina

Skupina C: Argentina, Hrvatska, Japan, Mađarska

Skupina D: Crna Gora, JAR, Srbija, Španjolska

Hrvatska vaterpolska reprezentacija

Vratari: Marko Bijač, Toni Popadić

Centri: Ivan Krapić (C), Josip Vrlić

Braniči: Rino Burić, Andrija Bašić, Marino Čagalj, Marko Žuvela

Napadači: Konstantin Kharkov, Luka Bukić, Ante Vukičević, Franko Lazić, Zvonimir Butić, Filip Kržić, Jerko Marinić Kragić

Medalje za Hrvatsku na Svjetskim prvenstvima

Zlato: Melbourne 2007., Budimpešta 2017.

Srebro: Kazanj 2015.

Bronce: Rim 2009., Shanghai 2011., Barcelona 2013., Gwangju 2019.

Ukupno: sedam medalja

Raspored utakmica Hrvatske u skupini

Hrvatska - Argentina, 17.7. u 9:00
Hrvatska - Mađarska, 19.7. u 5:00
Hrvatska - Japan, 21.7. u 12:00

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 10:14