StoryEditorOCM
Tenisnepravda

Zašto Goranu Ivaniševiću nisu dali nagradu? Jednu stvar svi znaju, a nitko je ne želi izreći

Piše Neven Bertičević/SN
15. prosinca 2023. - 22:44

Nije se previše papira i tinte potrošilo o ovogodišnjem proglašenju najboljih u svim ATP Tour kategorijama. Nekad je to bio glamurozan događaj s velikom predstavom u Monte Carlu, a danas više nitko nema vremena. Ni oni koji organiziraju, ni oni koji nominiraju, ni oni koji su izabrani, ni oni koji su iznenadili s upitnikom ili bez upitnika svijet tenisa. Čini se da ni fanovi više nisu pretjerano ludi za svojim favoritima, kao što su to nekad bili svi oni koji su navijali i dijelili svoje glasove Rogeru Federeru.

Ovogodišnji izbor za najbolje u nekim kategorijama trebao je biti i u nominaciji i u izboru zicer svih zicera, ali to se naravno nije dogodilo jer ovoga puta su najbolje trenere nominirali treneri, ali su na nesreću i najbolje trenere birali treneri. I ono što se trebalo pretvoriti u lagodnu situaciju u kojoj je sve jasno, pretvorilo se zapravo u igru u kojoj nećemo birati ni najboljeg ni najpodobnijeg, već nekog drugog., pišu Sportske novosti.

Nije se biralo za, već se biralo protiv. Nitko to nije glasno rekao, a najdalje je otišao u cijeloj priči Novak Đoković, ali ni Srbin nije zaboravio čestitati Australcu Darrenu Cahillu i Talijanu Simoneu Vagnozziju na kako je rekao "velikom i zasluženom trijumfu", odnosno nagradi za trenera godine do koje su došli trenirajući Talijana Jannika Sinnera, četvrtog na svjetskoj rang listi. Momka koji je načinio najveći iskorak i koji je bio najzaslužniji i za trijumf Italije u Davis Cupu, a općenito je danas vrijeme u kojem Talijani vladaju i kad se radi o organizacijama najvećih turnira i pozicijama koje drže u svjetskom tenisu, poput recimo negdašnjeg igrača, a danas velikog šefa Andree Gaudenzija.

Bez namjere za optuživanje bilo koga ili tvrdnje kako je anketa namještena, ipak treba bez ljutnje i gorčine postaviti pitanje - o čemu se u toj anketi radilo i za koga se tu zapravo glasalo? Ili možda još bolje, protiv koga se glasalo?

Dio odgovora na to pitanje ponudio je upravo Novak Đoković jer ako njegovi izbori nisu sporni, očito je da je u ostalim kategorijama sporno sve ostalo. Naime, treneri Novaka Đokovića nikada nisu imali visoki rejting pa je posljednji koji je obnašao tu funkciju i dobio ovu nagradu bio Marian Vajda. Višegodišnji trener, a nagradu je dobio samo 2015.

Svi ostali su ostali u redu pa i Goran Ivanišević za kojeg se smatralo da bi ove godine trebao biti najlakši izbor. Činjenica da je vodio Đokovića u svim velikim utakmicama i bio tamo gdje je Đoković uzimao sve, pogotovo naslove na Grand Slam turnirima, na tri od četiri ovogodišnja i na završnom Mastersu, pa do broja tjedana (400) koje je Srbin proveo na vodećem mjestu, a i osam sezona za redom koje je završio na prvoj poziciji, sugerira da je barem za mrvicu više i njegov trener bio zaslužan.

No čini se da nije bilo tako, a jedini koji je to primijetio bio je upravo Đoković koji se javio nakon izbora i nakon čestitki trenerskim laureatima samo je nabrojao sve što je u sezoni ostvario u društvu Ivaniševića da bi zaključio kako ni svi rekordi ovoga svijeta nisu bili dovoljni.

I tako, kako je zaključio Đoković, "dragi moj treneru, bojim se da bi u novoj sezoni morali osvojiti sva četiri Grand Slam turnira da bi mogli konkurirati za ovu veliku nagradu".

Možda ni to neće biti dovoljno jer sve te silne nagrade u svim mogućim sportovima i mogućim konkurencijama izgubile su vrijednost, iako sam siguran da ni Ivaniševiću nije dobro sjelo što mu njegova struka, treneri, nisu dodijelili ovu nagradu, a bili su dovoljno stručni da bi ga nominirali. No tko zna, možda u tome leži prava istina, ali je sigurno da je nikada nećemo doznati jer niti će oni koji su birali biti dovoljno hrabri da bi objasnili svoj izbor niti će onaj kojega nisu izabrali biti dovoljno hrabar da kaže što misli o potezu svojih kolega.

Poznavajući Gorana Ivaniševića sumnjam da će se oglasiti, a uostalom, već je krenuo s Đokovićem u Dubai gdje će trenirati i pripremati se za odlazak u Australiju uoči prvog Gran Slam tunira sezone. A hoće li negdje nešto reći, ovisi o tome hoće li ga netko negdje uloviti da bi ga pitao i hoće li se svima javiti. U tako nešto se ne bih okladio.

Jannik Sinner je imao sjajnu sezonu i za tu njegovu sezonu nagrađeni su i njegovi treneri, a sve ostalo je prošlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:25