StoryEditorOCM
Tenisdavis cup

Nitko nije baš zadovoljan stanjem, ali kada se tribini pojavio Goran Ivanišević, nastala je strka, evo kako se snašao

Piše Ivan Jelkić/SN
3. veljače 2024. - 18:34

Belgijski tenisač Zizou Bergs svladao je Marina Čilića sa 6-4, 4-6, 6-4 i tako donio vodstvo svojoj reprezentaciji u kvalifikacijskom Davis Cup susretu u varaždinskoj Areni.

Bergs (131. na ATP ljestvici) je do odlučujućeg ‘breaka‘ u prvom setu došao u petom gemu. Čilić je imao priliku za povratak u šestom gemu, ali je propustio 0-40 i još jednu prednost. Belgijski tenisač je već kod vodstva 5-3, na Čilićevom servisu, došao do prve dvije set-lopte (15-40), ali se Marin izvukao osvojivši četiri poena zaredom. U sljedećem gemu je Bergs propustio još dvije set-lopte kod 40-0, ali petu priliku je pretvorio u osvajanje prve dionice meča, za što su mu trebale 52 minute.

image

Marin Čilić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Belgijac je zaprijetio i odmah na početku drugog seta, kad je imao 0-40, ali je Čilić nanizao pet poena i zadržao servis. Još jednu ‘break‘-loptu Marin je spasio u trećem gemu, a onda u šestom došao u priliku za oduzimanje servisa (30-40), međutim, promašaj forhendom ga je ostavio bez realizacije. Ono što nije uspio učiniti u šestom, Marin je učinio u desetom gemu. Bergs je imao 40-15, ali je hrvatski rekorder po broju pobjeda u Davis Cupu nizom od četiri poena došao do prvog ‘breaka‘ u meču i time, nakon jednog sata i 47 minuta igre, odveo dvoboj u odlučujući set.

Početak trećeg seta djelovao je kao repriza početka druge dionice meča. Čilić je spasio 0-40 i još jednu prednost u prvom gemu, ali se izvukao uz glasnu podršku s tribina. No, u trećem gemu je kod 30-30 napravio dvostruku pogrešku, a potom promašio i forhend u izmjeni s osnovne crte te tako darovao ‘break‘ Bergsu. Belgijac Čiliću nije dao priliku za povratak. Do vodstva 5-3 je došao bez ijednog izgubljenog poena na servisu, a nakon dva sata i 34 minute igre je stigao i do prve meč-lopte. Čilić se izvukao dobrim prvim servisom, te s još dva osvojena poena natjerao Bergsa da odservira za pobjedu.

image

Zlatko Dalić u loži

Zeljko Hajdinjak/Cropix

No, 24-godišnji Belgijac nije popustio pod pritiskom. Još jednim gemom bez izgubljenog poena došao je do svoje treće pobjede u pojedinačnim dvobojima u Davis Cupu i tako donio prvi bod Belgiji.

U posljednjem meču subotnjeg programa Duje Ajduković će igrati protiv Jorisa de Loorea.

Varaždinska Arena uz Dravu bila je vrlo lijepo popunjena, s praktički kompletnim teniskim kapacitetom s otprilike 4000 gledatelja. Među njima su bili i neki ugledni sportski gosti, prije svega Goran Ivanišević, koji je došao podržati reprezentaciju sa sinom Emanuelom, te izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, koji je i stanovnik Varaždina. I obojica nisu imali mira tijekom meča jer su u svakoj stanci između gemova jednostavno bili primorani potpisivati autograme klincima, koji nisu odustajali dok ne dobiju svoj komadić uspomene.

Inače, na tribinama je bilo izvješenih zastava iz Karlovca, Rijeke, Ozlja, Daruvara, Kutine... Primjetan je bio i organizirani dolazak mladih članova brojnih teniskih klubova.

Sve u svemu prava navijačka i domaćinska atmosfera, odnosno puno ugodnija i poticajnija nego li što je to bio slučaj sa Splitom u rujnu, kada smo bili domaćini jedne od četiriju skupina Top 16 faze Davis Cupa.

Jasno, jedan od razloga je i prihvatljivija cijena ulaznica (koju je sada određivao HTS), jer su ovaj put bile 10 eura po danu, odnosno 15 eura paket za oba dana.

Tijekom prvog meča prema internetskoj stranici za prodaju ulaznica rasprodana bila većina sektora, odnosno bilo je ostalo za nedjelju još otprilike 700 ulaznica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:54