StoryEditorOCM
Tenisima stav

Legenda napala čelnike zbog kontroverzne odluke: ‘Ženski tenis nije za propale muške sportaše‘

Piše Sport SD
7. kolovoza 2023. - 07:05

U kojoj se kategoriji trebaju natjecati transrodni sportaši? Biološkoj ili onoj za koju su se sami deklarirali da joj pripadaju? To pitanje se u posljednje vrijeme postavlja diljem svijeta, a počeli su se pojavljivati problemi u pojedinim sportovima, prije svega u tenisu - pišu Sportske novosti.

Veliki se problemi događaju u američkom tenisu jer je tamošnji savez dozvolio transrodnim sportašima nastup u deklariranim, ne biološkim kategorijama na određenim turnirima. To je dovelo do toga da se pojedine tenisačice bune jer turnire osvajaju nekadašnji muškarci koji se sada deklariraju kao žene.

Cijeli slučaj dobio je na težini kada se u njega uključila legendarna Martina Navratilova koja je odgovorila na pismo američke ugledne sportske odvjetnice Shasby Jones. Ona je poslala otvoreno pismo USTA-u, američkom teniskom savezu, u kojem je istaknula kako se ženski tenis pretvorio u komediju zbog odluke da se u prvi plan stavi mentalno zdravlje i identitet od biologije i ljubavi žena prema tenisu.

‘Žene nas zovu i mole za pomoć kako bi se mogle pošteno natjecati. Muškarci osvajaju trofeje u ženskim kategorijama, uzimaju im mjesta u reprezentacijama i natječu se diljem zemlje na ženskim turnirima. Moramo dopustiti ženama i djevojkama da igraju tenis i da budu tretirane pošteno‘, napisala je Jones između ostalog.

Na njenu poruku je reagirala Navratilova koja se složila s njom te prozvala USTA.

‘Ženski tenis nije za propale muške sportaše bez obzira na njihove godine. To nije pošteno. Mislite li da će to biti dozvoljeno na US Openu? Da birate kategoriju u kojoj ćete igrati samo putem vaše osobne? Ne mislim da će se to dogoditi‘, napisala je Navratilova na svojim društvenim mrežama.

Ona je već i ranije imala stav da se transrodnim osobama ne treba dopustiti nastup u deklariranim kategorijama.

- Nitko ne zabranjuje transrodnim osobama da se natječu. Stvar je samo u tome da bi se oni trebali natjecati u biološkim, a na deklariranim kategorijama ili trebamo uvesti tri kategorije - dvije biološke i jednu otvorenu za sve - rekla je svojedobno Navratilova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:24