StoryEditorOCM
Tenisdavis cup

Hrvatska spremna za spektakl na Gripama: ‘Nadam se da će pola dvorane napuniti Torcida, a ostatak moji iz Hercegovine‘

Piše Iva Majić
11. rujna 2023. - 17:18
Split, 110923. Konferencija za medije hrvatske teniske reprezentacije pred pocetak grupne faze Davis cupa koji se igra u Splitu od 12-17. rujna u dvorani SC Gripe. Na fotografiji: Mate Pavic, Ivan Dodig, Borna Gojo, Vedran Martic, Dino Prizmic i Duje Ajdukovic.Tom Dubravec/Cropix

Ljubitelji tenisa mogu na kratko odahnuti, ili bolje rečeno odspavati. Nakon US Opena i fenomenalnih mečeva odigranih u New Yorku, pozornica se preselila u četiri grada: Bolonju, Manchester, Valenciju i Split, gdje se igraju grupne faze Davis Cupa. "Beauty sleep" više neće patiti, jer najbolje od hrvatskog tenisa možemo gledati na Gripama koje će biti domaćin skupine "D", u kojoj su još Nizozemska, SAD i Finska. Naravno, reći će mnogi da nije ovo Grand Slam na kojem će snage odmjeriti igrači s vrha ATP ljestvice, ali je turnir pod nacionalnom zastavom.

Ima nešto u tome kad se igra za ekipu i boje svoje države, nacionalni naboj je taj koji svaki sport diže ne višu razinu, a ništa drugačije nije ni u tenisu. Prvi na teren kreću Nizozemska i Finska, ali za domaću publiku je svakako zanimljivija srijeda u kojem će Hrvatska snage odmjeriti s favoriziranim Sjedinjenim Američkim Državama. Igrat će se standardno tri meča, dva u pojedinačnoj konkurenciji i jedan u parovima. Što se imena domaće reprezentacije tiče, bolan udarac je zadobio izbornik Vedran Martić nakon što je Borna Čorić zbog ozljede morao otkazati nastup.

Već se od prije znalo da nema ni Marina Čilića, pa je tako prvi reket postao Borna Gojo koji je nakon fenomenalne igre u New Yorku baš ovaj tjedan ostvario i najbolji ranking karijere (77.). Reprezentaciju možemo prozvati: Splićani i Ivan Dodig, jer četvorica naših igrača dolaze iz grada pod Marjanom te će za njih ne sumnjamo ovo biti posebno iskustvo. Dvojica su debitanata, Dino Prižmić i Duje Ajduković, a uz spomenute igrače tu je još hrvatski uzdanik kad je u pitanju igra u parovima: Mate Pavić. Prvi je led pred novinarima probio izbornik Martić koji je rekao kako je prednost domaćeg terena ta koja će im dati dodatnu snagu protiv svih ekipa, a najprije se dotaknuo prvog susreta:

- Amerikanci su favoriti, ali koncentrirani smo na cijelu grupu. Grupa je jaka, svi igraju dobro u dvorani, ali i mi smo dobri. Svi mečevi su otvoreni, u Davis Cupu su česta iznenađenje, pobijedit će onaj tko bude bolji, s tim da mi imamo dva debitanta i da tek moramo odlučiti tko će od njih zaigrati u singlu, otvorio je Martić.

Dalje se ubacio Pavić koji se sjetio jedne anegdote na tragu odlične atmosfere koja se očekuje u Splitu:

- Veselimo se ovom susretu u srijedu, ne sumnjamo da će tribine biti pune. 2005. godine ovdje sam skupljao loptice protiv Rumunjske kada je bila odlična atmosfera, a ne sumnjam da će tako biti i sada. Nadam se da će Gripe biti samo dodatan motiv, a ne teret. Mislim da nećemo izgorjeti, počeo je Pavić.

Svakako iskustvo koje će spomenuta četvorica Splićana pamtiti za cijeli život, jer ipak su ovdje počeli svoje prve korake. No, Pavić je onda nadodao i: - Ivan nije iz Splita, ali navija za Hajduk, na što se Dodig samo nasmijao čime je potvrdio informaciju, pa nastavio u sličnom smjeru i rekao kako u Split stižu i Hercegovci:

- Nadam se da će pola dvorane napuniti Torcida, a ostatak moji iz Hercegovine, rekao je Dodig.

Težak turnir očekuje spomenutu dvojicu u parovima, jer ako bacimo oko na vodeće na ovoj ljestvici od pet najbolji, čak njih četvorica će se naći u Splitu. Trenutni broj jedan u parovima je Amerikanac Austin Krajicek, iza njega je hrvatski uzdanik Ivan Dodig, dok četvrto mjesto pripada Nizozemcu Wesleyju Koolhofu, a peto još jednom iz reprezentacije SAD-a, Rajeevu Ramu

No, osim što očekujemo puno od našeg para, svakako su oči uprte i na trenutni prvi reket Hrvatske.

Odigrali ste odličan turnir na US Openu, ali ima li još "uja u svići"?

- Naravno da ima, bilo je tu dovoljno dana između New Yorka i sada. Spremni smo za Ameriku i nadamo se pozitivnom rezultatu.

Je li Vam presing to što ćete biti prvi reket reprezentacije?

- Ne gledam ja to tako. Svaki meč za reprezentaciju je isti. Igram maksimalno i uvijek postoji taj dodatni impuls i energija igrati za za Hrvatsku. Igram bolji tenis nego prije, a nadam se da ću dobru igru pokazati i u Splitu.

Motivacije neće nedostajati, jer ipak se igra za hrvatski dres, a kad se spoji dalmatinski dišpet i hercegovački inat, u dobar tenis svakako ne sumnjamo. Karte se prodaju brzo, velika je zainteresiranost, a najbolje da svoje mjesto i sami osigurate te podržite hrvatske predstavnike koji u srijedu kreću u borbu za završni turnir u Malagi i mjesto među najboljih osam reprezentacija svijeta.

Raspored, Davis Cup, Split od 12. do 17. rujna

12.9. (utorak) Nizozemska:Finska

13.9.(srijeda) Hrvatska:SAD

14.9.(četvrtak) Nizozemska:SAD

15.9 (petak) Hrvatska:Finska

16.9. (subota) SAD:Finska

17.9 (nedjelja) Hrvatska:Nizozemska

image

Split, 110923.
Konferencija za medije hrvatske teniske reprezentacije pred pocetak grupne faze Davis cupa koji se igra u Splitu od 12-17. rujna u dvorani SC Gripe.
Na fotografiji: Borna Gojo.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix
image

Split, 110923.
Konferencija za medije hrvatske teniske reprezentacije pred pocetak grupne faze Davis cupa koji se igra u Splitu od 12-17. rujna u dvorani SC Gripe.
Na fotografiji: Vedran Martic.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix
image

Split, 110923.
Konferencija za medije hrvatske teniske reprezentacije pred pocetak grupne faze Davis cupa koji se igra u Splitu od 12-17. rujna u dvorani SC Gripe.
Na fotografiji: Mate Pavic i Ivan Dodig.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:55