StoryEditorOCM
Strani nogometAfričko prvenstvo

Obala Bjelokosti u finalu nakon još jedne nevjerojatne situacije, Diallo još ne stiže u Split

Piše hina
7. veljače 2024. - 22:57

U finalu Afričkog nogometnog prvenstva igrat će Nigerija i domaćin turnira Obala Bjelokosti koja je u polufinalu, s minimalnih 1-0, svladala DR Kongo.

U nedjeljnom finalu Obala Bjelokosti će tražiti treći naslov prvaka Afrike, dosad je najbolja bila 1992. i 2015. godine. Uz to je ovogodišnji domaćin prvenstva dva puta igrao finale, 2006. i 2012. godine, kada je poražen.

Veliki domaći junak u polufinalu bio je Sebastien Haller, napadač dortmundske Borussije, koji je u 65. minuti postigao jedini pogodak na susretu. Iz voleja je Haller zahvatio loptu, a ona se od travnjaka odbila u lob kojeg vratar DR Konga nije mogao dohvatiti.

Obala Bjelokosti i DR Kongo su odigrali potpuno otvorenu utakmicu. Bilo je dosta prilika s obje strane, no domaćin je na kraju zasluženo prošao dalje jer je bio bolji od prve minute.

Kao prvi su finale izborili nogometaši Nigerije koji su nakon jedanaesteraca, s ukupnih 5-3, svladali Južnoafričku Republiku. Po osmi put u svojoj povijesti Nigerija se plasirala u finale kontinentalnog prvenstva. Naslov je osvajala tri puta, a posljednji 2013. godine. Četiri puta je poražena u finalu.

Nakon 90 minuta Nigerija i Obala Bjelokosti su odigrali 1-1, a takav je rezultat ostao i nakon 120 minuta. Nigerija je povela u 67. minuti kada je Troost-Ekong realizirao jedanaesterac. Nevjerojatna situacija dogodila se u 85. minuti kada je, nakon opasne situacije u nigerijskom šesnaestercu, sijevnuo kontranapad kojeg je Osimhen okrunio pogotkom iz blizine za 2-0.

Sudac je potom pregledavao snimku onoga što se dogodilo u nigerijskom šesnaestercu, a dogodio se prekršaj Yusufa za jedanaesterac. Poništen je pogodak Osimhena za 2-0, a udarac s bijele točke za 1-1 je realizirao Mokoena u 90. minuti.

U produžecima nije bilo golova, a u 115. minuti igrač JAR-e Kekana je zaradio crveni karton nakon prekršaja na rubu šesnaesterca. Novi jedanaesterac nije dosuđen već slobodan udarac nakon kojeg se rezultat nije promijenio.

Nastavak drame uslijedio je kod izvođenja jedanasteraca, a tragičari Južnoafričke Republike su bili Mokoena i Makgopa koji nisu realizirali jedanaesterac. Gol za prolaz Nigerije u finale dao je Iheanacho.

Utakmica za treće mjesto na programu je u subotu od 21 sat, dok se u isto vrijeme, dan kasnije, igra finale.

Afričko prvenstvo, polufinale:

Obala Bjelokosti - DR Kongo 1-0 (Haller 65)

Nigerija - Južnoafrička Republika 1-1, 1-1, jedanaesterci 4-2 (Troost-Ekong 67-11m/Mokoena 90)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:28