StoryEditorOCM
Strani nogometmogli i više

Austrija odigrala odličnu partiju i bez velikih problema svladala Poljake, emotivno je gol proslavio Marko Arnautović

Piše Hina
21. lipnja 2024. - 20:24

Nogometaši Austrije svladali su Poljsku sa 3-1 (1-1) u dvoboju 2. kola skupine D na Euru u Njemačkoj, koji je odigran u petak na Olimpijskom stadionu u Berlinu. 

Austrija je povela u 9. minuti golom Gernota Traunera. U 30. minuti je za Poljsku izjednačio Krzysztof Piatek. Za novo vodstvo Austrije strijelac je bio Christoph Baumgartner u 67. minuti. Konačnih 3-1 postavio je Marko Arnautović u 78. minuti iz kaznenog udarca.

I Poljska i Austrija su u dvoboj na berlinskom Olimpijskom stadionu ušle bez bodova, ali s dobrim dojmom koji su ostavili u dvobojima s favoriziranim Nizozemcima i Francuzima. Činjenica da će u trećem kolu samo zamijeniti suparnike iz prvog, stavila je svojevrsni imperativ pobjede pred obje momčadi, kako bi s tri boda ušle u zadnjih 90 minuta grupne faze.

image
Axel Heimken/AFP

Za poljske navijače najvažnije je bilo pitanje hoće li i koliko protiv Austrije igrati kapetan Robert Lewandowski. Vjerojatno su bili razočarani kad su vidjeli početni sastav bez najboljeg poljskog strijelca. 

Konkretniji su u početku utakmice bili Austrijanci pa je već u 4. minuti njihov ponajbolji igrač Marcel Sabitzer gađao iz kaznenog prostora, ali nije bio precizan. No, već drugu priliku na utakmici je momčad koju vodi Ralf Rangnick pretvorila u vodstvo.

U 9. minuti Poljaci nisu uspjeli izbaciti loptu od svog gola nakon ubacivanja rukom na lijevom boku. Loptu i priliku za ubačaj u kazneni prostor dobio je Philipp Mwene te ju sjajno iskoristio. Poslao je loptu na visinu peterca i na bližu vratnicu. Tamo je austrijski stoper Gernot Trauner bio najviši u skoku i malim trzajem glavom neobranjivo poslao loptu u gornji kut pokraj nemoćnog Wojciecha Szczesnyja.

U prvih 15 minuta su Poljaci teško dolazili do posjeda, ali su bili opasni kad bi uspjeli organizirati kontranapade. No, nedostajalo im je konkretnosti u završnici. Ipak, u 30. minuti, uz malu pomoć sreće, Poljska je došla do izjednačenja.

image
Ronny Hartmann/AFP

Akcija Poljaka je bila dugačka, krenula s desne strane, da bi na ubačaj s lijevog boka prvi na lopti bio Jan Bednarek i sa desetak metara pucao, ali ravno u Traunera koji se dobro postavio. No, od austrijskog braniča lopta se odbila ravno u noge Krzysztofa Piateka koji je s nekoliko metara svladao austrijskog vratara Patricka Pentza.

Do kraja poluvremena pokušali su Austrijanci doći do još jednog pogotka, a stalnu prijetnju za Poljake predstavljao je Marcel Sabitzer. U 39. minuti su mu poljski braniči uspjeli blokirati udarac, a u 42. minuti je njegov projektil sa 25 metara otišao pokraj vratnice.

Po jednu promjenu na početku drugog poluvremena napravila su oba izbornika, ali potez koji su poljski navijači čekali Michal Probierz je povukao u 60. minuti, kad je zamijenio napadački dvojac, a umjesto Bukse ubacio Roberta Lewandowskog. No, Ralf Rangnick je Austrijance pripremio za poljskog kapetana, koji nije bio prevaga u ovom dvoboju. Stanka je učinila svoje.

Austrijanci su bili ti koji su nastavili dominirati u posjedu, a to im se isplatilo u zadnjih 25 minuta utakmice. Sjajnu su akciju izveli za novo vodstvo u 67. minuti.

image
John Macdougall/AFP

Alexander Prass je povukao po lijevom boku, a onda poslao oštru, prizemnu loptu na rub kaznenog prostora. Austrijski kapetan Marko Arnautović je propustio loptu kroz noge, a na nju je natrčao Christoph Baumgartner i nakon prvog dodira uputio neobranjiv udarac za 2-1.

Deset minuta poslije se na sličan način kroz poljsku obranu u kazneni prostor sjurio Sabitzer i izašao sam pred Szczesnyja. Zaobišao ga je, ali ga je poljski vratar pokosio i skrivio kazneni udarac. Arnautović je bio siguran realizator za 3-1 u 78. minuti.

Mogli su Austrijanci postići i četvrti pogodak na vrlo sličan način, ali je u 85. minuti Konrad Laimer, nakon što je zaobišao poljskog vratara, poslao loptu pokraj vratnice. 

Austrija je zasluženo došla do pobjede i s tri boda čeka posljednji okršaj u skupini, u kojem će za četiri dana igrati protiv Nizozemske, ponovno na berlinskom Olimpijskom stadionu.

Semafor

POLJSKA - AUSTRIJA 1-3 (1-1)

Berlin. Olimpijski stadion. Sudac: Umut Meler (Turska)

Strijelci: 0-1 Gernot Trauner (9), 1-1 Krzysztof Piatek (30), 1-2 Christoph Baumgartner (67), 1-3 Marko Arnautović (78-11m)

Žuti kartoni: Slisz, Moder. Lewandowski, Szczesny (Poljska); Wimmer, Arnautović (Austrija)

POLJSKA: Szczesny - Bednarek, Dawidowicz, Kiwior - Frankowski, Piotrowski (od 46. Moder), Slisz (od 75. Grosicki), Zalewski - Zielinski (od 87. Urbanski) - Buksa (od 60. Lewandowski), Piatek (od 60. Šwiderski). Izbornik: M. Probierz.

AUSTRIJA: Pentz - Posch, Trauner (od 59. Danso), Lienhart, Mwene (od 63. Prass) - Seiwald, Grillitsch (od 46. Wimmer) - Baumgartner (od 81. Schmid), Sabitzer, Laimer - Arnautović (od 81. Gregoritsch). Izbornik: R. Rangnick.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 20:24