StoryEditor
Rukometjubilej

Prvi put sudimo i Europu: sedam desetljeća sudačke organizacije Splitsko-dalmatinske županije

Piše V.B.
17. prosinca 2019. - 20:20

Zbor rukometnih sudaca Splitsko-dalmatinske županije proslavio je 70 godina postojanja. U svečanom salonu u prizemlju SC Gripe u Splitu okupile su se mnoge generacije dalmatinskih rukometnih sudaca, nadzornika i djelatnika, od 1949. godine do danas. Odazvalo se stotinjak ljudi, a bilo bi ih i mnogo više da su svi koji su pozvani bili u prilici doći

U Zboru sam 23 godine i ovo je prvi put da se proslavio jedan ovakav jubilej – rekao nam je Joško Perdić, predsjednik Strukovne komisije Zbora i član Upravnog odbora Udruge hrvatskih rukometnih sudaca.

Uručeni su pokloni, plakete, a druženje se zaključilo prigodnim domjenkom. Osim Perdića te predsjednika Zbora Ivice Mandića, okupljenima su se obratili i predstavnici starije generacije sudaca Vinko Kuzmanić, Tonći Bakica, Ivo Jelušić... Prisjetili su se kako je sve krenulo u jesen 1949. kada je savezni rukometni sudac Ivan Vunarić iz Zagreba održao u Splitu prvi tečaj i polaganje ispita za rukometne suce koji su uspješno položili Mihovil Rađa, Špiro Viculin, Berislav Marković, Arsen Pavasović, Boris Čulić, Branko Milić, Petar Pranjić i Ivo Mrkonjić.

Upravo je danas 90-godišnji Pavasović davne 1950. bio prvi sudac iz Dalmacije koji je sudio rukometnu utakmicu (na terenu današnjih dimenzija), ali je nažalost bio spriječen prisustvovati sjednici. Dakle, prošlost je bila bogata, sadašnjošću su svi zadovoljni a budućnost će, nadaju se, biti još bolja.

– Prvi put u povijesti naša županija ima sudački par koji sudi Europu, to su Ante Mikelić i Petar Parađina kojima smo također uručili plakete – kaže Perdić ističući kako se sve više mladih priključuje Zboru, premda su se vremena ipak promijenila

– Prije je bilo uobičajeno da nakon igračke karijere postaneš sudac. Danas se mladi štufaju, no pokrećemo neke akcije i uspijevamo ih zainteresirati. Svakako pomaže to što imamo najbolji sudački par u svijetu Matiju Gubicu i Borisa Miloševića, kao i Dalibora Jurinovića i Marka Mrvicu koji su sudili finale Kupa EHF-a. Hrvatska je u svijetu rukometa cijenjena što se tiče sudačke organizacije – zaključio je Perdić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 18:47