StoryEditorOCM
Rukometizbornik poručio

Novi težak udarac za Hrvatsku, u rukometnom klasiku ostajemo bez legendarnog kapetana?

Piše HINA
17. siječnja 2024. - 20:13

Hrvatska muška rukometna reprezentacija će u četvrtak (18 sati) u velebnoj Lanxess Areni u Koelnu, utakmicom protiv Francuske započeti natjecanje u drugoj fazi Europskog prvenstva, a izbornik Goran Perkovac nije želio uoči ovog dvoboja nametnuti pritisak svojim igračima.

Iako su Hrvatska i Francuska u prvom krugu osvojili po pet bodova i bili pobjednici svojih skupina, Francuzi su prenijeli jedan bod više, jer su pobijedili Njemačku koja je bila druga u skupini. No, izbornik Hrvatske ne smatra da je startna pozicija Francuza i Mađara, koji također imaju bod više, značajno bolja.

"Ako želimo dalje, moramo dobiti tri utakmice i s dva i s jednim bodom. Prva utakmica je bitna - ako je dobijemo, dobili smo ekstremno puno. Ako izgubimo, imamo još tri utakmice koje možemo dobiti i otići dalje. Nije neko ekstremno opterećenje, ali sigurno je želja prisutna da ih dobijemo", rekao je Perkovac uoči svog prvog sraza s Francuzima u ulozi izbornika Hrvatske.

"Imaju fizičku snagu, mogu igrati brzo, pokretni su. Vrlo zahtjevna utakmica, ali i mi možemo igrati dobar rukomet, tako da će biti interesantno."

Perkovac je naglasio jedan detalj na koji je upozorio i svoje izabranike.

"Oni su izuzetno jaki "jedan na jedan" i pokušavaju te natjerati na tu igru. Mi moramo pokušati izbjeći tu igru, pustiti malo loptu oko zone i koristiti te situacije, jer iza njih ima dosta prostora, a ne se hrvati s njima. Ako ćemo se hrvati s njima, u tome su oni bolji od nas."

Hrvatska je, nažalost, u prvom krugu izgubila Ivana Martinovića na poziciji desnog vanjskog, ali je Luka Lovre Klarica protiv Rumunjske pokazao da može biti dostojna zamjena. No, uoči dvoboja s Francuzima pojavio se još jedan problem u našoj reprezentaciji. 

"Jedini koji nam je upitan je Domagoj Duvnjak, koji je dobio temperaturu. Nadam se da će igrati, imao sam sutra velike planove s njim", rekao je izbornik.

Hrvatska i Francuska su odigrale 25 utakmica na tri najveća svjetska natjecanja. Francuzi su uspješniji i imaju 15 pobjeda. Hrvatska je slavila devet puta, a jedan susret završio neodlučenim ishodom. Francuzi su slavili u zadnjem dvoboju odigranom na Europskom prvenstvu 2022. u mađarskom Szegedu (27-22). Na desetu pobjedu protiv Francuske naša reprezentacija čeka od Svjetskog prvenstva 2019. Zanimljivo, i taj je dvoboj odigran u Koelnu. Hrvatski rukometaši su slavili s 23-20, ali ta pobjeda nije imala veći rezultatski značaj, jer su Francuzi već prije osigurali plasman u polufinale, a Hrvatska je završila u borbi za peto mjesto.

Iz tog dvoboja, u aktualnom sastavu francuske reprezentacije, koju je i tada vodio sadašnji izbornik Guillaume Gille, nalaze se čak devetorica igrača: braća Nikola i Luka Karabatić, Ludovic Fabregas, Kentin Mahe, Nedim Remili, Dika Mem, Timothey N‘Guessan, Valentin Porte i Melvyn Richardson.

Prije pet godina u hrvatskoj reprezentaciji koju je vodio Lino Červar, iz aktualnog sastava su bili samo kapetan Domagoj Duvnjak, Igor Karačić i Marin Šipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:57