StoryEditorOCM
RukometMAJKA SVIH DERBIJA

HRVATSKA - FRANCUSKA 32:34 Perkovac: ‘Imali smo ih, ali smo napravili 6-7 glupih grešaka. Idemo sad dobiti Mađare‘

Piše Marko Bilić
18. siječnja 2024. - 19:41

32: 34 (kraj)  - premalo je vremena ostalo...

 

32:34  (58)  -  još jednom nas Kuzmanović vraća, dolazimo na gol zaostatka, ali nikako da poravnamo

 

26:29  (53)  - Ušli smo u odlučujućih deset minuta... Kuzmanović na vratima radi čuda, napisali smo već da u njemu i Mandiću imamo vratare za sljedećih deset godina... a u napadu Zvonimir Srna, Metkovac, zabija tri gola za redom i Hrvatska s 23:27 stiže na minimalnih 26:27... No, dvije pogreške u napadu i opet nam Francuzi pobjegoše... Skupe pogreške

 

22:25  (44) -  Opet se hladimo na "minus tri", opet ista formula Francuza: čvrsta obrana i "guranje u leđa", tako se u rukometu zove brza tranzicija prema naprijed dok protivnik još nije postavio obranu. Kuzmanović nas spašava, za Francuze igra i Konan. Pa ti prođi... Šoštarić je promašio sedmerac, prvi njegov promašaj na ovom prvenstvu... Fabregas dobio treće isključenje i crveni karton

image

Evo junaka!

Ante Čizmić/Cropix
image

Igor Karačić

Ante Čizmić/Cropix

 

18:18  (poluvrijeme)  -  Hrvatska je bolje odigrala završnicu prvoga dijela i na odmor se otišlo sa 18:18. Puno golova, neuobičajeno puno, kroz povijest smo uvijek teško imalo zabijali Francuzima...  Sjetimo se samo onih 18:21 u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2007. godine isto u Njemačkoj, igrali smo tamo najljepši rukomet ikada, gazili sve od reda i naletjeli na francuski zid... Danas smo već u prvom poluvremenu zabili identičnih 18 golova kao tada..

Sjajan šut imali su naši igrači, čak 78 posto (18 od 23), a to protiv Francuza ima posebnu težinu (oni 64 posto). Briljiraju ljevaci, Šoštarić, Maraš i Klarica, ali i ostali daju što trebaju dati... Pisali smo već u najavi prvenstva da imamo četvoricu vrhunskih ljevaka na desnom vanjskom, nismo ih toliko imali nikada. Prvi je povukao Martinović, pa se ozlijedio, nastavio Klarica, a evo nam i fajtera Maraša... Ne čudi onda što je kao prekobrojni otpao jedan Luka Stepančić, toliku širinu imamo...

Bravo i za izbornika Perkovca, vjeruje u sve svoje igrače. Kad su kola tonula, na "minus tri" ubacio je u vatru Maraša i vratara Kuzmanovića, njihova reakcija spektakularna je, Kuzmanović je obranio Francuzima sve živo (sedam obrana), Maraš tri puta za redom torpedirao Francuze

 

18:18 (29)  -  Kuzmanović briljira na vratima, obranio je pet teških udaraca na vratima, sjajno zamijenio Mandića. U napadu Splićanin Mateo Maraš trpa s desnog vanjskog, hrabar i beskompromisan kao i uvijek "baca se na glavu" i zabija tri vezana pogotka!

 

14:17  (20)  -  Nije dobro. Mučimo se na postavljenu obranu Francuza, a oni nas kažnjavaju polukontrama... Imala je Francuska i čistu kontru na "plus tri" (10:13), naš vratar je obranio čisti zicer. Još je sedam minutra do kraja prvog dijela, primili smo već 17 golova...

 

8:10 (14) -  Francuzi su ubacili u višu brzinu, naši odgovorili s par pogrešaka u napadu, protivnik to kažnjava... Primili smo i gol na prazna vrata, hladimo se na "minus dva"... Serija Francuza od 5:1 

 

7:5 (10)  - Dobro je krenulo! Naši igraju dobru, čvrstu obranu, Francuzi se muče, ne imponiraju brzinom. S druge strane trpa desna strana našeg napada, Šoštarić i Klarica, lijevo je raspoložen Srna

 

image

Hrvatski navijači u Kolnu

Ante Čizmić/Cropix

Igra se rukometni klasik Hrvata i Francuza! Toliko stranica rukometne povijesti ispisali smo zajedno, često dijelili medalje između sebe... Francuzi su nam "crna mačka", ali nismo ni mi njima šarena. Ne pašu oni nama, ne pašemo ni mi njima.

Kreće drugi krug Europskog prvenstva u Njemačkoj, Francuzi su u Koln donijeli bod više od nas, oni dva, mi jedan, ovaj klasik iznimno je važan u borbi za prve dvije pozicije koje vode u polufinale. 

Francuzi s Nikolom Karabatićem koji je najavio oproštaj od reprezentacije, ovo mu je posljednji Euro, u Parizu će na Olimpijskim igrama to biti i definitivni kraj, 39 godina mu je na leđima.

S druge strane nema mu Ivana Balića, mitske dvoboje vodila su njih dvojica, nema mu ni Domagoja Duvnjaka, ali ima jedna nova, mlada, dobra reprezentacija Hrvatske koja će imati što reći sljedećih godina na velikim natjecanjima.

Vežite se, polijećemo!

 

HRVATSKA:  Mandić, Ivić, Kuzmanović, Jelinić, Mihić, Šoštarić, Glavaš, Načinović, Šipić, Kušan, Lučin, Srna, Mamić, Cindrić, Karačić, Klarica, Maraš.

FRANCUSKA: Bellahcene, Bolzinger, Desbonnet, Lenne, Remili, Prandi, Richardson, Mem, Tournat, N. Karabatić, Mahe, N‘guessan, L. Karabatić, Fabregas, Descat, Porte, Kounkoud, Nahi, Konan.

image
Ante Čizmić/Cropix

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Goran Perkovac je nakon poraza od Francuske (32-34) rekao da je "ponosan na svoju momčad, jer se borila svim srcem", ali da je na kraju presudilo iskustvo koje je bilo na strani Francuza.

"Ponosan sam na svoju momčad, jer se borila svim srcem u teškoj utakmici. Imamo mladu ekipu, a većina igrača će biti na raspolaganju još deset godina. To je naš zalog za budućnost. Ne mislim da smo danas bili lošiji od Francuza, Bili smo na istoj razini, ali presudilo je iskustvo francuske reprezentacije koja nas je kaznila za naše pogreške, za naše ‘gluposti‘ kad smo im bacali lopte u ruke", rekao je izbornik Perkovac za mrežni portal Europske rukometne federacije (EHF) nakon dvoboja.

"Najveću glupost smo napravili kod 26-27, kad smo s igračem više u polju dvaput izgubili loptu i Francuzi su nam zabili na ‘prazna vrata‘. To je odlučilo utakmicu", naglasio je hrvatski izbornik.

Francuski izbornik Guillaume Gille je jasno dao do znanja koliko je sretan što je njegova momčad uspjela doći do pobjede.

"Nije bilo lako pronaći put do uspjeha i zato sam sretan što smo otvorili glavnu rundu pobjedom. Znali smo da će svaka utakmica biti velika borba, što se pokazalo i večeras. Ponosan sam što su moji igrači uspjeli napraviti u vrlo intenzivnom doboju. Ključno je što imamo kvalitetu u momčadi pa možemo dosta rotirati. Čini mi se da smo imali malo više koncentracije nego hrvatski igrači i da su nam detalji donijeli pobjedu." 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 10:46