StoryEditor
Rukometkoronoskopija

Frane Vulas: Pokazuje li kaos rukometnog mundijala da je još prerano za velika sportska natjecanja?

14. siječnja 2021. - 12:03
AFP

Kaos je nastao i prije službenog početka Svjetskog rukometnog prvenstva u Egiptu. Zbog prevelikog broja pozitivnih slučajeva na koronu u momčadi nastup je prvo otkazala Češka, a uskočila je na njeno mjesto Sjeverna Makedonija. Potom su od prvog nastupa nakon čak dva desetljeća silom prilika morale odustati i Sjedinjene Američke Države, iz istog razloga.

Njihova zamjena je Švicarska. Rukometaši, treneri, novinari... svi koji su stigli na poprište prvenstva, nitko u početku ne smije izaći hotelskih soba, ni uz sva obavljena silna testiranja. A čuva ih i - vojska. Javljanja novinara s lica mjesta rade se s balkona hotelskih soba, a hrana im se donosi pred vrata. A da apsurd bude veći još do prije samo nekoliko dana organizatori su uporno inzistirali i na dijelu gledateljstva na tribinama.

Dok na inzistiranje javnosti, čitaj brojnih rukometnih zvijezda, velikih reprezentacija, prijetnje otkazima, nisu popustili. Je li onda ovo ipak prerano za organizaciju tako velikog sportskog natjecanja kao što je Svjetsko rukometno prvenstvo? Još i u zimu, u jeku novog vala epidemije...

Na ljeto nas čeka nogometni Euro, od 11. lipnja do 11. srpnja. Euro je, uz dužno poštovanje rukometašima, za rukometni SP neki posve drugi svijet po veličini samog događaja, pa tako i broju direktnih i indirektnih sudionika, po interesu javnosti, navijača...

A ove godine nas čekaju i Olimpijske igre u Tokiju, od 23. srpnja do 8. kolovoza. Neusporedivo je, pogotovo Igre. Sve su to zaostaci iz prošle godine. Čak i s obzirom na to da se i Euro uglavnom, a i OI održavaju u kalendarskom ljetu kada je koliko toliko epidemiološka slika bolja, opravdani i veliki strah postoji.

Pa čak i s obzirom na to da će sigurno Japanci što se tiče Igara biti mnogo bolje organizirani i financijski jači domaćini od Egipćana. Kako „držati pod kontrolom” više od 11 tisuća samo natjecatelja na OI, ako je ovakav kaos i na rukometnom SP-u koji je za cijele Igre samo kap u moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 08:21