StoryEditorOCM
Ostalo‘Omrčenove utakmice‘

Teški kaos u prvenstvu, Rijeka se žalila, Splićanima se poništavaju pobjede? Na prvu sve je jasno, ali..

Piše Ivan Jelkić/SN
6. ožujka 2024. - 07:49

Sezona domaće odbojkaške Superlige ulazi u samu završnicu, a time rastu i napetosti jer još je puno nepoznanica na obje strane tablice.

Jedino što je sigurno jest da će, nakon što se odigra svih 22 kola, na vrhu biti zagrebačka Mladost jer nitko je više ni matematički ne može stići. No za mjesto njihova prvog pratitelja traje otvorena borba, a danas ćemo dobiti odgovor tko bi mogao biti bliže statusu broju 2. Na rasporedu je, naime, 20. kolo, a u sklopu njega i veliki derbi drugog i trećeg na ljestvici, Ribola Kaštela - Mursa-Osijek (17.00) - pišu Sportske novosti.

Obje su momčadi trenutačno izjednačene s omjerom 15-4, odnosno s 30 bodova, što znači da bi današnji trijumf za pobjednika vrijedio dvostruko - em će uzeti dva boda, em će dva “oduzeti” izravnom suparniku. Isti su suparnici igrali prije tjedan dana polufinale Kupa Vinka Dobrića i Slavonci su tada bili vrlo uvjerljivi na gostujućem terenu s 3:0.

Ponavljanje takvog uspjeha donijelo bi im gotovo sigurno drugo mjesto na ljestvici, koje nije nebitno. Jer u tom bi se slučaju izravno plasirali u polufinale doigravanja za prvaka, odnosno izbjegli bi “lažno” četvrtfinale, u kojem će igrati klubovi od trećeg do šestog mjesta

Kaštelani su dugo držali drugo mjesto, no u posljednje vrijeme razvoj događaja nije im naklonjen.

- Očekuje nas jako zahtjevna utakmica u najgorem trenutku za nas, u kojem smo zbog objektivnih okolnosti upali u krizu. Međutim, to je sport, sve što smo gradili cijelu sezonu sada se destabiliziralo i na površinu su isplivale naše slabosti, odnosno neiskustvo momčadi - govori trener Kaštelana Ivan Rančić.

- Mursa je pokazala i u Kupu da je kvalitetnija i iskusnija od nas, zasluženo je dobila i mislimo li im parirati u srijedu, moramo za početak popraviti naš servis i također prijem, jer bez ta dva elementa nećemo moći doći u rezultatsku neizvjesnost. No sigurno se nećemo predavati i dat ćemo sve od sebe.

Rovinj s malo većim šansama

Sigurnih šest sudionika play-off zatvara Marsonia na šestom mjestu (a još može i preskočiti Cratis Varaždin na petom), dok iza toga slijedi - kaos. Od ostalih šest klubova dva ispadaju iz Superlige, a zasad je jedino sigurno da je jedan od njih Zadar, koji nema niti jednu pobjedu u sezoni. No među ostalih pet sastava u preostala tri kola vodit će se “krvava bitka” za svaki set i poen jer sasvim je lako moguće da će i set-količnik odlučiti tko napušta elitno hrvatsko odbojkaško društvo.

Rovinj naizgled ima malo veće šanse jer je na 14 bodova, dok su tri kluba izjednačena na 12 - Rijeka, Medicinar Trnje i Sisak - a za petama im je Split sa 10.

Današnje bi, pak, kolo moglo imati značajan utjecaj na konačan rasplet jer u izravnim se dvobojima susreću Medicinar Trnje - Rovinj, odnosno Rijeka - Sisak.

Split je, pak, u nepovoljnijem položaju jer 20. kolo protiv Marsonije odigrao je unaprijed (11. veljače), pa danas odmara, ali zato ima na raspolaganju još samo dvije utakmice u kojima odlučuje o vlastitoj sudbini, dok ostali konkurenti imaju tri.

No postoji još jedna situacija koja zasigurno izaziva nervozu u redovima splitskog superligaša. Naime, nakon međusobne utakmice proteklog vikenda (pobjeda Splita 3:2), Rijeka je podnijela žalbu zbog igranja Igora Omrčena za Split. Temelj žalbe je članak 13. Pravilnika o registriranju i licenciranju trenera, koji navodi kako “trener ne može istovremeno obavljati poslove trenera i nastupati kao licencirani igrač za bilo koju ekipu koja sudjeluje u natjecanju u kojem sudjeluje ekipa u kojoj obavlja poslove trenera, uključivo i ekipu u kojoj obavlja poslove trenera”.

Omrčen je u deset utakmica ovosezonske Superlige bio u zapisniku kao trener Splita, dok je i pet puta bio u zapisniku kao igrač, od čega je u četiri utakmice bio u igri, a jednu “prosjedio” na klupi.

image
Paun Paunović/Cropix

Novi pravilnik usred sezone

Međutim, stvar nije tako jednostavna kako na prvu izgleda jer taj Pravilnik o registriranju i licenciranju trenera donesen je 23. studenog 2023. godine, dakle skoro puna dva mjeseca nakon što je sezona već počela i nakon što je već odigrano osam kola Superlige, dakle 30% prvenstva. Štoviše, na dnu službenog dokumenta, objavljenog na stranicama HOS-a, postoji i dodatna napomena kako je “ovaj Pravilnik stupio na snagu po primitku odobrenja Ministarstva turizma i sporta, dana 11. 12. 2023. godine”. A to je još dva, odnosno ukupno nakon već odigranih deset kola Superlige, praktički pola sezone.

Za ozbiljan sport i savez ne zvuči dobro da se “pravila igre” donose ili mijenjaju tijekom natjecanja, usred sezone. Ono što HOS može amnestirati jest činjenica da je sve do tada na snazi bio prijašnji Pravilnik o licenciranju trenera i statističara, iz 2019. godine, a u kojem također u članku 13. stoji kako “licencirani trener u istoj ekipi ne može istovremeno nastupati i kao licencirani igrač”. Dakle, pravilo je isto u oba Pravilnika.

Međutim, i u starom i u novom pravilniku stoji i stavak kako “U cilju razvoja odbojke, UO HOS-a može odobriti iznimke u odnosu na odredbe stavka 1. ovog članka”. Drugim riječima, može odobriti iznimke da ista osoba bude i trener i igrač.

Zasad nije poznato je li ta iznimka učinjena, no prema riječima Krunomila Vedriša, stručnog tajnika za natjecanja pri HOS-u, iz Saveza je u nekom trenutku, i to nakon što je nadležno Ministarstvo dalo svoje odobrenje na HOS-ov pravilnik o trenerima, otišao upit prema OK Split o statusu Igora Omrčena. Povratno su, prema Vedrišovim riječima, dobili odgovor kako će on nadalje biti u statusu igrača.

Međutim, ostaje pomalo nejasna činjenica kako je onda Omrčen bio zaveden kao trener i u utakmicama 12., 13. i 14. kola, zaključno sa 7. veljače? Ili je upit HOS-a uslijedio tek nakon tih utakmica? Čak ako i jest, zašto se nitko ranije već nije žalio na Omrčena, ako je već bio u kršenju Pravilnika (i to od 6. kola, kada je prvi puta igrao), već tek sada? Ili možda ni klubovi ne znaju i ne čitaju pravila...

Riječani najavljuju nove žalbe

Kako god, stručni tajnik Vedriš bi kao prva instanca trebao donijeti odluku na ovu zavrzlamu, po mogućnosti čim prije jer bi svakako mogla imati utjecaja na ishod sezone. Split, rekosmo, danas ionako ne igra, no mogao bi za zelenim stolom izgubiti status superligaša, bude li, recimo, poništavanja rezultata “Omrčenovih utakmica”.

Ili će, ipak, sve ostati kao što je sada, pa nas ipak čeka neizvjesna bitka pet klubova za četiri spasonosna mjesta sve do posljednjeg dana...

Makar, ni tu ne mora biti kraj, jer iz Rijeke su već najavili da, bez obzira na rasplet završnice sezone, spremaju nove žalbe, ali ovog puta na cijelu sezonu i na rad HOS-a, odnosno, po njihovim riječima, neregularno donošenje odluke o promjeni sustava natjecanja uoči početka sezone...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:59