StoryEditorOCM
Ostalona parku mladeži

Splitski Morski vukovi u nedjelju love sedmu uzastopnu titulu prvaka Hrvatske! Tu je i zabavni program za male i velike

Piše SPORT SD
13. lipnja 2024. - 13:20

Klub američkog nogometa Morski vukovi Split ove će nedjelje pokušati doći do sedmog uzastopnog naslova prvaka Hrvatske u flag footballu, beskontaktnoj verziji najpopularnijeg sporta u SAD-u.

Splićan su prvu titulu osvojili još 2018. godine i peti put izborili pravo organizacije završnice prvenstva Hrvatske u svom gradu. Naime, prema propozicijama natjecanja pod Hrvatskim savezom američkog nogometa najbolje plasirana momad u regularnom dijelu sezone ostvaruje pravo organizirati i završnicu.

image
Split Seawolves

Prvenstvo se ove godine igralo u Osijeku, Bjelovaru, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku prema dvokružnom sistemu, a na kraju regularnog dijela sezone četiri najbolje plasirane momčadi ušle su u doigravanje za prvaka.

Morski vukovi od lipnja 2018. godine ne znaju za poraz i preko 2000 dana čuvaju titulu u svojim vitrinama. Najveći rivali Dubrovnik i aktualni viceprvaci Zagreb završili su na 2. i 3. mjestu, dok je Bjelovar koji iza Splita ima najviše osvojenih titula prvaka RH na četvrtoj poziciji. Osim obrane šest titula prvaka, Splićani su u prosincu osvojili i kup nadigravši u finalu Novi Beograd Orlove, pa će domaćin ove nedjelje na pomoćnom terenu RNK Split od 14h pokušat rekordni, sedmi put podići trofej pobjednika i osigurati dvostruku krunu.

image
Split Seawolves

Flag football beskontaktna je verzija američkog nogometa koja je veliku popularnost stekla u posljednjih 20 godina, a uz podršku američke profesionalne lige NFL u zadnje vrijeme dosegnula je novu razinu koja je kulminirala krajem 2023. kad je flag uvršten u listu sportova u sklopu Olimpijskih igara 2028.

Olimpijski status značajno je utjecao na brzinu napretka i razvoja novih klubova u svijetu, pa je jedna od većih liga – Njemačka od kraja 2023. do početka 2024. porasla za preko 20 novih momčadi, a do 2025. očekuje se udvostručenje broj u odnosu na isto razdoblje u 2023.

Hrvatska liga prati sličan razvojni trend. Ove godine oijavilo se par novih momčadi, a od iduće sve ekipe iz Bosne i Hercegovine uključit će se u natjecanje. Uz njih u najavi je i jedna momčad iz Slovenije, a dodatak Mađara dao bi i dodatni regionalni karakter.

image
Split Seawolves

Osim seniorske završnice, od 11:30 igraju se i utakmice U18 lige gdje Split vodi s omjerom 2-0, Zagreb je drugoplasirani s 1-1, a slijedi Dubrovnik s 0-2, pa bi u slučaju pobjede juniora i seniora Split osvojio titule u obje kategorije za sezonu 2024.

Organizatori su osigurali i dobru zabavu za sve prisutne na terenu, pa će se tako kroz cijeli dan održavati i natjecanje u preciznosti za sve zainteresirane okušati se na poziciji quarterbacka, a prije finala će se održati utrka pod nazivom „10 metara s pelenama“ gdje svi mališani mogu protegnuti noge uz prigodne nagrade.

Nedjelja je dan za football!

Raspored

U-18:

11:30 – 12:10 Split – Dubrovnik
12:10 – 12:50 Zagreb – Dubrovnik
12:50 – 13:30 Split – Zagreb

 

Seniori:

Polufinala

14:00 – 15:10 Split – Bjelovar
15:10 – 16:20 Dubrovnik – Zagreb

Utakmica za 3.mjesto

16:20 – 17:30

Finale

17:30 – 18:30

Prestižni turniri

Osim natjecanja Split je i organizator dva prestižna europska turnira. Prvi, Adria Bowl održava se u travnju i treće je najveće natjecanje u Europi s preko 50 klubova, dok je Champions Bowl najprestižnije natjecanje, pandan Ligi prvaka u nogometu, gdje se svi prvaci svojih liga u listopadu natječu za titulu najbolje momčadi Starog kontinenta. Oba natjecanja održavaju se u Poreču zbog visokih organizacijskih uvjeta uz izravan prijenos na YouTube kanalima.

image
Split Seawolves
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 17:36